Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept ossenstaartsoep

Radijsjes zaaien. En tuinkers. Verder ben ik nooit gekomen op het ’s levens modderige moestuinpad. Nee, dan Alma Huisken. Dat is een collega, een culischrijfster die zich acht of tien jaar geleden plots terugtrok op het toen nog schokvrije Groningse land om daar groenten en fruit aan de grond te ontworstelen. Ze had al heel veel ervaring, moet ik erbij zeggen. Vandaar dat het niet alleen lukte, maar dat ze de zegeningen van het autoproduceren van eten, puur vegetaal en biologisch, pakkend aan de man bracht middels cursussen en enkele fraaie boeken, zoals Van het land en Met mest en vork. Ging goed. Gaat goed. Maar kan beter, want ja, Groningen hè. Dat ligt daar ergens richting Zweden en Denemarken. Weest dan gerust, want Alma komt naar ons. Vanaf 11 februari geeft ze les in Haarlem, Almere en Kerk-Avezaath, bij Tiel. Vervolgens moet je voor het praktijkgedeelte alsnog een dag naar het verre noorden, maar dat is dan toch makkelijker geworden. Ik stuur er zelf een afvaardiging heen, en heel vertrouwd iemand die graag met haar handen in de modder zit. Mocht u datzelfde overwegen, wijs dan ook uw partner dan op www.degroeneluwte.nl.

Sommige briljante types, zoals Alma, verenigen de talenten van tuinieren en koken in zich. Ik dus niet. In mijn gezin zijn dat gescheiden disciplines, vandaar dat ik het geproduceerde aanpak en de verdere transformatie laat ondergaan. Alma suggereert in deze nog groenloze tijd ossenstaartsoep met knolselderij. Doen we.

 

Ossenstaartsoep met knolselderij

Voor 6 personen

 

25 g boter

2 eetl. olijfolie

1 kg ossenstaart, in stukken

1 ui, gesneden

1 peen, in stukjes

5 takjes peterselie

7 takjes selderij

5 takjes tijm

2 laurierblaadjes

150 g knolselderij, in luciferdunne reepjes

Cayennepeper

Medium dry madera

 

Verhit boter en olie in een grote soeppan en bruin de stukken ossenstaart rondom; haal ze uit de pan. Bak dan de ui en peen in hetzelfde vet 3 minuten en, op het laatst nog eventjes, de peterselie en bladselderie. Doe 1,25 liter water, het vlees, zout, tijm en laurier in de pan, breng de soep aan de kook en zet hem afgedekt op het kleinst mogelijke vuurtje. Een blub is alles wat je wil horen. Laat de soep minstens 4 uur – maar liever 5 uur – trekken. In de oven op 100 °C kan ook.

Haal het vlees uit de pan en laat het even afkoelen. Zeef de soep en druk het vocht van groenten en kruiden er goed in uit. Pluk het vlees van het bot en voeg toe. Breng weer aan de kook en laat er de knolselderij 4 minuten in garen. Maak de soep af met een vleug cayennepeper en, in het bord, een drup madera.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

10 reacties op “Recept ossenstaartsoep

  1. Man, man, wat kun jij toch schrijven! In elke column zitten wel een paar geweldige vondsten. Om te smullen zullen we maar zeggen. Ik kijk graag de kunst af; zelfstandig naamwoorden verbuigen tot bijvoegelijke enzo. Misschien moet ik toch eens nader bij je in de leer, ondanks dat ik mijn niet in de culinaria beweeg.

    Maarem… kuch… ahem… Ossenstraatsoep is wel erg enorm als vondst 😉

  2. Hopelijk kunt U (!!) het volgende probleem van mijn kok/man oplossen…..is het niet veel te weinig water??!! Hartelijke groet, Hanneke Righarts-Buren

    1. Ossenstaartsoep eet je doorgaans in kleinere kommetjes: ik reken dan 200 ml per persoon. Dat komt net uit. Alma gaf deze hoeveelheid op voor 4 personen, dat is waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.