Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pannekoeken met kalfsvlees en olijven

“Waarom doe je niet iets met pannekoeken,” zegt mijn vrouw. “Iedereen op de camping doet iets met pannekoeken.
Precies. Hier op Corsica en in Frankrijk en Duitsland en Drenthe en Vierhouten doen Nederlanders iets met pannekoeken als ze kamperen. Lekker met stroop en suiker, lekker gemakkelijk, lekker voor de kinderen. Maar niet lekker voor mijn volkskeukend persoon.

Toetjes zijn toetjes en laten zich bij mij niet tot hoofdgerecht omscholen. Ik ben echter een eenling, een zonderlinge hartigeter, een zoutebek die na elf uur ’s ochtends de suiker niet terug wenst te zien tot de volgende dag, of misschien als besluit van een rijke maaltijd. Of zou het gewoon komen doordat wijn smerig smaakt bij stroop?

Wij doen vandaag dus niets met pannekoeken. Of het moeten hartige worden, opgerold met roomsaus en champignons en ham, zoals in Picardië, of vakantieachtig met een prut van gehakt en bonen en dan sla erbij of nee, nog liever sla erdoor, gewoon op het laatste moment, zelf doen, aan tafel. Zelf doen aan tafel vindt mijn dochter trouwens net zo leuk als pannekoeken eten met stroop en suiker. Culiknutselen.

Goed, toch pannekoeken dan. Maar dan een beetje aangepast, voor mijn plezier een beetje Corsicaans. Krijg de slager zo gek om het vlees in zeer kleine reepjes te snijden of doe het zelf. Bak een stapel pannekoeken, twee of drie of vier per persoon, en houd ze warm.

Doe een gulle scheut olie in een braadpan en bak er op je allerhoogste vuur de ui en de knoflook in, tegelijk met de reepjes vlees. Schep uit de pan als de ui zacht wordt en het vlees hier en daar een goudbruin kleurtje krijgt. Blus de pan met de wijn, laat flink bruisen en voeg de tomaat, de kruiden en zout toe. Laat onafgedekt op laag vuur prutten tot de saus geconcentreerd is. Doe dan het vlees er weer bij, plus de olijven, en warm nog zachtjes 5 minuten door. Serveer de pannekoeken met de prut en laat iedereen zelf pannekoeken vullen en oprollen. Tip van mijn dochter: geef er fijngesneden sla of rucola bij, die op het vlees in de pannekoek gaat.

Pannekoeken gevuld met vlees en olijven

Voor 4 personen:

500 gram kalfsfricandeau of hamlap

de ingrediënten om pannekoeken te bakken

olijfolie

1 ui, in flinters

3 tenen knoflook, gehakt

1/2 glas witte wijn

1 halfliterblik gepelde tomaten

paar takjes verse tijm, rozemarijn

handvol zwarte en/of groene olijven, ontpit

krop sla of flink wat rucola

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.