Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met bloemkool

 

Buurman Dave snapt niks van pasta. En niks van ons. Ik probeer hem al een paar jaar aan zijn verstand te brengen wat pasta is. Dat het de goedkoopste weg is naar de zevende hemel, mits je er verstandig mee omgaat. Maar blijkbaar proeft hij het niet, is zijn mond ongevoelig voor alles wat niet op chips and egg lijkt, of een oven bake, of een snee flutbrood overbakken met meegebrachte Cheddar and een kwak HP-sauce. De aanwezige kennis van pasta blijkt identiek aan die van de gemiddelde Nederlander: snotgekookte elleboogjes met rode kots erbij, of ravioli uit blik. Hondenvoer.

Zouden er nog mensen rondlopen die net als Dave niet begrijpen wat ‘al dente’ is? Vast wel. Ze hebben er wel van gehoord, maar het zegt ze niks. Bij pasta maakt de garing het verschil uit tussen glorie en verdriet, boeren oplegkaas en Vache qui Rit, Brahms en Frans Bauer, een dampende relatie en een opblaaspop. En alles wat ervoor nodig is, is aandacht. Aandacht bij de verantwoordelijke koker, aandacht bij de eters. Staat er ‘5 minuten kooktijd’ op de verpakking, dan begin je na 4 minuten te proeven; waarschijnlijk is de pasta dan goed. Van 13 minuten maak je 11. Subiet mengen met de saus en linea recta naar de tafel, waar de eters zitten te wachten. Pasta wacht niet. O, nog iets: pasta met achterafzout is vies. Gewoon 10 gram zout per liter water gebruiken, ook al lijkt dat veel. Het overgrote deel gaat de gootsteen in, moet je maar rekenen.

We gaan linguine (soort platte spaghetti) met bloemkool en knoflook-broodkruim maken, een vrolijk Zuid-Italiaans mondspel van buitelende smaken, vlees- en kaasloos; een verrukkelijke erfenis uit arme tijden. Extra pep komt van een drup Thaise nam pla, die de Italiaanse vissaus, colatura, adequaat vervangt.

 

Pasta met bloemkool en knoflook-broodkruim

Voor 4 personen

 

½ bloemkool

circa 12 cm stokbrood, liefst oud

5 eetlepels zeer goede olijfolie

2 tenen knoflook, ragfijn gehakt

3 eetlepels Thaise vissaus

1 mespunt chilipeper

400 g linguine of spaghetti

 

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snij de resterende stronk als je dat wil in kleine stukjes.

Snijd het stokbrood in stukjes en draai die in een keukenmachine tot grof kruim. Verhit een sliert olijfolie in een koekenpan en bak er al omscheppend het kruim in, samen met de knoflook, nam pla en de chilipeper, tot het goudbruin kleurt. Bewaar.

Breng een grote pan water met zout aan de kook en doe er de pasta en 2 à 3 minuten later de bloemkool in; voeg kook tot de pasta al dente is. Giet af en meng met het broodkruim in de pan, waaronder je weer even het vuur hebt aangezet.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

9 reacties op “Recept pasta met bloemkool

 1. Fijn recept. Er is nu volop bloemkool, vaak echt lekker zelfs, maar om nou steeds met die verse worst te combineren… En na een paar keer bloemkoolcurry, hoe lekker ook, ga je je toch afvragen of er nog meer mogelijk is. Ja dus. Dank!

 2. 'Traditioneel' wordt torentjesbloemkool gebruikt (Romanesco), leerde ik van een kokkin in Umbrië. Dat prachtige ding wordt gewoon aan gort gesneden. Verschillende keren gegeten, ook met bloemkool trouwens, helemaal niet verkeerd. Ook zonder pasta als bijgerecht bij bijvoorbeeld gebraden lamsvlees.

  In plaats van Naam Plaa, gebruik ik in dit gerecht liever een paar fijngewreven ansjovisfilets. Als je toch liever vissaus gebruikt, koop dan goede Vietnamese (Nuoc Mam). Aanduiding beste kwaliteit: 'NHI'. Met alleen (ansjo)vis, water en zout en lang gefermenteerd.

  Goedkope vissaus kun je beter gebruiken om je opblaaspop wat geur te geven.

 3. Ik experimenteer veel met gerechten om mijn veganistische zoon en schoondochter te gerieven als ze hier logeren. Daarbij wil ik bij voorkeur niet "geitenwollensokkenvoer", maar gewone -vaak Mediterrane- recepten gebruiken. Of ik maak zelf een nieuw recept.

  Dit gerecht zou er heel goed in passen, als ik tenminste een veganistisch substituut kan vinden voor Nam Pla.
  Iemand suggesties? Gewoon zout is me te simpel, ik wil iets smaakvollers.

 4. Onno, wat een leuk (kaas-loos) recept.
  Manjo, ik eet geen kaas (vind het vies, ben allergisch; ben er zo langzamerhand klaar mee, na lange tijd uitproberen).
  In het verleden hebben mensen vaak geprobeerd mij kaas te laten eten, verstopt in een recept. Dat heb ik ze nooit in dank afgenomen. Een enkele keer stonk ik erin (daar was ik dan schijnbaar niet allergisch voor, maar ik heb dat altijd naderhand altijd als respectloos ondervonden. Je komt er toch altijd achter).
  Als je dus de verhouding met je zoon/schoondochter op prijs stelt, zou ik die weg niet inslaan.
  Weglaten neemt wel veel van de smaak weg. Je zou ergens wat Shiitake paddenstoelen kunnen invoegen, en/of wat Shaoxing-wijn (verkrijgbaar in de Chinese toko).

 5. Onno, jouw reactie over nam pla bij veganisten vind ik eigenlijk nogal alarmerend. Voedings-gewijs zou ik dus bij jou niet goed zitten, want jij maakt jouw eigen plan, ongeacht van wat ik bekend gemaakt heb.

  1. Ach, Ria, een laat op de avond geschreven reactie. Ik heb inderdaad weinig begrip voor veganisten; het gaat mij te ver om zelfs het resultaat van vergiste bijvangst af te wijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.