Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met courgette, hazelnotenkruim en rozemarijn

 

Het Franse departement Lot et Garonne is grootleverancier van gedroogde pruimen, de prunes d’Agen, vernoemd naar de rivierhaven van waaruit ze vroeger werden verscheept. En de naam van het gebruikte pruimenras, de prune d’ente, verbasterde bij ons tot ‘pruimedant’. In de dalen van de Lot en de zijrivieren rijgen zich de boomgaarden aaneen. Maar pruimenteelt is ook maar zo, eh, pruimig. Een stel jonge landbewerkers stortte zich daarom een aantal jaren geleden op het kweken van hazelnoten. De bulk daarvan komt uit Turkije, en uiteraard zijn de nocciole van Piemonte beroemd, maar verder is het verbouwen van de nootjes schaars (hoewel, in Midden-Limburg hebben wij nog de Hazelarij).

Wij bezochten het Maison de la Noisette, waar een virtuele eekhoorn ons rondleidde langs de productiestadia. De Fransen hebben van de teelt bijna hightech gemaakt, met ondergrondse druppelirrigatie en het gebruik van een variëteit die eenmaal rijp zijn nootjes gewoon laat vallen in de klaarliggende netten. De doppen van de gepelde noten worden verstookt om huizen warm te houden. Zo’n 250 gezinnen leven ervan en dat gaat goed, want de vraag is enorm, terwijl het aanbod maar nauwelijks groeit. Ferrero, die Nutella maakt, koopt een kwart van de wereldproductie op, maar de concurrentie roert zich.

Na het bezoek was er het winkeltje natuurlijk. Geroosterd notenkruim kocht ik er, en hazelnotenolie en hazelnotenpasta, puur en zonder suiker of cacao. Aanbevelenswaardig spul, maar op de olie na in Nederland slecht te krijgen.

 

 

Pasta met courgette, hazelnotenkruim en rozemarijn

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

120 g blanke hazelnoten

500 g courgette, liefst kleintjes, in plakjes

6-8 eetlepels olijfolie

1 rode ui, in dunne halve plakken

wat plukjes verse rozemarijn

400 g korte pasta

optioneel: hazelnootolie en wat chilivlokken

 

 

Maal de hazelnoten in twee porties in het bakje van de staafmixer. Ga niet te lang door, want dan wordt het pasta. Rooster het kruim in een droge koekenpan tot het kleurt en geurt en blijf erbij, want verbranden is zo gebeurd.

Bak de plakjes courgette in een of meer grote koekenpannen in olijfolie; ze moeten allemaal op de bodem liggen. Draai om als ze mooi gekleurd zijn. Bestrooi met zout en bewaar. Bak ook de ui in wat olie tot hij zacht wordt. Bak op het laatst de rozemarijn mee.

Kook de pasta al dente in water met zout. Giet af en meng met de courgette, ui en het geroosterde kruim. Sliert er als je wilt nog hazelnootolie overheen. Wie het te tam vindt doet nog iets met chilivlokken.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept pasta met courgette, hazelnotenkruim en rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.