HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met courgette, ricotta en munt

Hoeveel schapen zijn er op Corsica? Hoeveel koeien, hoeveel wilde zwijnen? Hoeveel bewoners heeft het eiland, en hoeveel meer toeristen liggen er nu op de stranden? Veel. Heel veel. Maar het stelt allemaal niks voor vergeleken met de mieren. Nog nooit ben ik ergens geweest waar zo veel mieren rondliepen – en ik heb toch wat campings gezien hoor.

Ze zijn allemaal zwart, groot, klein of nog kleiner, en op pakweg elke vierkante meter zit wel een nest. Colonnes kruisen overal mijn pad, stoeten mieren die strootjes dragen, stukjes blad, of helemaal niks.

Dit moest me even van het hart, ook al heeft het niks met eten te maken. Ik eet althans geen mieren, en de Corsicanen al evenmin. Maar Italianen? Toen ik de wankele leeftijd van elf jaar had, wist iemand mij wijs te maken dat zij mieren oppeuzelden. ‘Antipasto’, daar hoorde toch duidelijk het Engelse woord ‘ant’ in, nietwaar?

Corsicanen lusten trouwens wel maden. Niet dat ik de beroemde Casgiu Merzu, de kaas die vol zit met maden van de kaasvlieg en daarmee wordt opgegeten, al gevonden heb. De verkoop daarvan is officieel verboden – iets wat hem voor velen vast nog veel aantrekkelijker maakt.

De helft van alle lokale recepten op Corsica bevat brocciu, de Corsicaanse versie van wat Italianen ricotta noemen. Dat is kaas die van wei wordt gemaakt, soms met wat verse melk erbij. Gister maakte ik pasta met courgettes en brocciu.

Koop zo klein mogelijke courgettes en snijd ze schuin in snippers alsof je een potlood ouderwets met een mes slijpt, stomp, steeds ronddraaiend. Bak de knoflook in een scheut olie in een koekepan en voeg de courgette toe. Laat op halfhoog vuur bakken en schep af en toe om. Draai het vuur uit als de stukjes zacht gaan worden; ze moeten nog beet houden. Voeg zout en chili toe.

Kook de pasta in veel water met veel zout al dente en bewaar bij het afgieten wat kookwater. Prak de ricotta. Meng de pasta met de courgette, ricotta en munt en gebruik kookwater om de smeuïgheid te bewaren. Geef er Parmigiano bij.

Pasta met courgette, ricotta en munt

Voor 4 personen

600 gram courgette

2 tenen knoflook, gehakt

olijfolie

snufje chili of rode peper

500 gram korte pasta, zoals penne

150 gram zeer verse ricotta

10 blaadjes verse munt, gesneden

vers geraspte Parmigiano Reggiano

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.