Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met kabeljauw

Het wiel, ja, dat is een hele goede. Net als brood en bier, en de computer. En de verbrandingsmotor, laat ik die niet vergeten. Maar voor mij persoonlijk vind ik pasta toch wel een van de grootste uitvindingen van de mensheid. Zodra ik pasta eet, gaat er iets gloeien van binnen.

Het is het spel van textuur en smaak, het gebuitel en gespartel van de sliertjes of stukjes of buisjes in de mond, die door hun vorm een smaakduet dansen met de andere aanwezige ingrediënten. Interactie! Mosseltjes smaken anders in aanwezigheid van spaghetti dan van penne, maar omgekeerd doet roomsaus tagliatelle heel anders smaken dan tomatensaus, en dan bedoel ik niet de smaak op zich, maar het gevoel. Ik ben blij dat ik daar aanstaande zaterdag en zondag verbaal kond van kan doen tijdens een paar lezinkjes op Italia al Dente, een Italië-evenement in Amsterdam. Misschien vertel ik wel van die pasta al pesce persico die ik bij het Meer van Trasimeno at. Onke, rare stukken pasta, lukraak uit een vel gesneden pastaschotsen, met als smaakgever vlokjes baars, peterselie en een drup witte wijn. Likkebaardend lekker.

Afgelopen weekend broedde ik op het recept. Zoals vaak was ik weer te beroerd om zelf pasta te kneden, maar die malle schotsen bleken ook uitstekend van vellen droge lasagne te maken. Gewoon in stukjes breken! Een stuk filet van de kabeljauwstaart verving de niet verkrijgbare zoetwatervis.

Maltagliati al merluzzo: breek de lasagnevellen in onregelmatige stukjes, driehoeken of anderszins, met zijden van 2 à 5 cm. Bak de vis op nogal laag vuur in de olie nét aan gaar, in 4 minuten; draai tussentijds om. Bak de knoflook en de peper mee. Haal de vis uit de pan. Schenk de wijn in de pan en laat zachtjes pruttelen. Verdeel de vis in vlokken en strooi er zout over.

Kook de pasta al dente in water met zout. Roer de hele tijd; de schotsjes hebben de neiging op elkaar te plakken. Giet af en bewaar wat kookwater. Meng de pasta met de saus, de vis en de peterselie. Gebruik kookwater om de smeuïgheid te bewaren. Het ziet er rommelig uit misschien, maar daar malen we niet om.

Pastaschotsen met kabeljauw

voor 4 personen:

500 gram lasagnevellen (liefst niet voorgekookt)

400 gram kabeljauwfilet van de staart (of een andere vis)

5 eetlepels goede olijfolie

1 teen knoflook, geplet

1/2 gedroogd rood pepertje

1/2 glas droge witte wijn

handje platte peterselie, gehakt

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.