HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met kippenlevertjes, salie en gesmoorde ui

Ik heb salie in de tuin. En rozemarijn. Het zijn maar twee struiken, een van elk, maar ze gedragen zich bijna als van die griezelige kronkelende woekeraars uit fantasy-stripverhalen. Niet dat ze bewegen, maar heel, heel stilletjes deien ze uit, sprieten worden takken, takken krijgen zijtakken. Het valt nog het best te omschrijven in het volume dat ze innemen: de rozemarijn een kubieke meter of twee, hoogte anderhalve meter, en de salie – na een ernstige snoeipartij deze winter – een kuub. Hij doet alsof hij terughoudender is dan de rozemarijn, is laag, komt niet boven de 50 centimeter uit. Maar ondertussen zijn de blaadjes zo groot als kleuterhandjes.

Ik maakte vorige week weer saltimbocca, u weet wel, die minischnitzeltjes met salie en rauwe ham, maar de saliebladeren waren telkens groter dan de stukjes vlees. Genant, bijna. Maar mijn gezin zat er niet mee. Die lusten wel een blaadje salie. Dat vaag anijzige zonder anijs te zijn, dat frisse dat zich heel vrolijk voegt bij vette smaken, dat doet weldadig aan. Boter waarin je salieblaadjes knapperig bakt smaakt fantastisch bij (gevulde) pasta. Salie geeft vetter varkensvlees een arm en houdt het zo op het rechte smaakpad. En salie hoort bij lever als de scheve toren bij Pisa.
Een maaltje om ons te verzoenen met de terugval naar koude omstandigheden van vandaag: pasta met kippenlevers, salie en ui. Fruit de uien onder een deksel op nogal laag vuur in wat olie tot ze goudgeel en volkomen gaar zijn, in een kwartier ongeveer. Verhit de boter en bak er de kippenlevers in, eerst of wat hoger vuur, na een paar minuten zachter; in totaal is 5 minuten genoeg. Bak de salieblaadjes in vrije hoekjes tot ze knapperig zijn; als er geen plaats is moeten ze in een apart koekenpannetje. Haal de blaadjes uit de pan en bewaar apart. Doe de wijn bij de levers, laat even verdampen en voeg dan de tomaat, zout, peper en de uien toe. Draai het vuur uit. Ondertussen kookte je de pasta al in water met zout. Giet af en meng zoetjes een minuutje door de levers. Garneer met de salie.

Pasta met kippenlevers, salie en ui
Voor 4 personen:
2/3 uien, fijngesnipperd
3 eetlepels olijfolie
1 dikke eetlepel boter
400 gram kippenlevers, in stukken
10 blaadjes verse salie
1/2 glas witte wijn
1 tomaatje, in stukjes
500 gram penne of andere korte pasta

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Eén reactie op “Recept pasta met kippenlevertjes, salie en gesmoorde ui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.