Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met raapsteeltjes en knoflook

Zo, dat ging mooi mis, in de Volkskrant vorige week. Een paar regels van het ingrediëntenlijstje van mijn recept waren niet overgenomen, en dus stond er een gerecht met kippenlevers zonder kippenlevers.

Dat er lezers waren die spoorslags op zoek gingen, bleek aan het toegenomen bezoek aan deze website, waar het inderdaad in onverminkte vorm te vinden is. Anderen improviseerden zelf misschien. Naast de omissie bleek er nog een probleem aanwezig, wat er toch met de knoflook moest gebeuren. Na het aanbakken schreef ik namelijk ‘verwijder’. Kijk, dat is typisch Italiaans. Even meebakken voor de smaak, en dan verwijderen. Weggooien, hup in de emmer, hartelijk bedankt en succes verder met de carrière. Maar ik doe dat niet hoor. Althans, ik verwijder maar gooi niet. Zo’n aangefruite spicchio d’aglio is de beloning voor de kok en dus eet ik hem op.

In een kookboek waar speels een origineel, handgeschreven Italiaans recept naast de vertaling was opgedrukt, ging het mis. Daar had de schrijver in plaats van ‘togliere dalla padella’ ‘tagliare’ gelezen en kwam op basis daarvan tot de vreemde opdracht ‘snijd de knoflook in de pan’. Na het aanfruiten. Een onzinnige handeling, maar daar staat tegenover dat Italianen wel vaker onzinnige handelingen plegen in de keuken. Gist toevoegen aan een baksel van maïsmeel bijvoorbeeld, zoals ik ergens tegenkwam (maïsmeel bevat geen gluten en kan dus niet rijzen).

Vandaag een uiterst simpel voorjaarsgerecht dat je zou kunnen beschouwen als een variant op de klassieke pasta met knoflook, chili en olijfolie: pasta con le cime di rapa – pasta met raapsteeltjes. In Apulië, waar dit recept vandaan komt, gebruiken ze liefst orecchiette, pasta in de vorm van oortjes. Neem anders penne of farfalle, vlindertjes.

Snijd de worteltjes van de raapsteeltjes af. Snijd de resterende bos in tweeën en was grondig. Kook de pasta in ruim water met een dikke theelepel zout per liter. Voeg na 5 minuten de raapsteeltjes toe. Bak ondertussen de knoflook zachtjes in een drupje olie. Wie wil voegt daar een peperoncino, gedroogd chilipepertje, bij. Verwijder de knoflook en de peper als de knoflook goudgeel kleurt. Giet de pasta en raapstelen af en voeg bij de olie. Schenk er gul verse olijfolie bij en meng goed.

Pasta met raapstelen en knoflook

Voor 4 personen:

1 bos raapsteeltjes

400 à 500 gram orecchiette of andere korte pasta

2 tenen knoflook, geplet

iets van 1/2 glas zeer goede olijfolie

1 gedroogd chilipepertje (facultatief)

C

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.