HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met spruiten – Volkskeuken van 6 december

Spruitige tijden

Vandaag een verrukkelijk recept om alle overgebleven speculaaspop, chocoladeletter, taaitaai en pepernoten weg te werken: draai alles in de keukenmachine tot prut en spoel door de wc. Sinterklaas moet zelf weten wat hij eet; die krijgt lichaamsbeweging zat met dat gerag over de daken. Voor ons zijn het volslagen overbodige calorieën.

Hup, weg ermee, dan doe je nu vast wat aan je gewicht in plaats van in januari. Beginnen we met alles wat we niet echt lekker vinden, zoals die walgelijk suffe kruidnootjes. De echte pepernoot, zo’n taaitaaiïg blokje glasbeton zag je terecht al niet meer, en als de melkchocoladelovers nu eens de gekregen pure letters niet ruilen schiet het echt op.

Van een goede banketletter is het wel zonde, maar we gaan ons in dit luxe landje toch niet zitten volproppen omdat het zo veel heeft gekost?

O, juist wel. Nou, daar moeten we dan maar eens mee ophouden. Het is natuurlijk decadent om eten weg te gooien, maar de kat lust geen amandelspijs en de buren zijn allesbehalve anorexiapatiënten. En om die zoete ellende nu in plaats van de normale maaltijden op te bikken vind ik helemaal niks.

Tijd voor een eenvoudig doch voedzaam gerecht, echt iets voor winderige, spruitige tijden. Bak de ui glazig in een scheutje olie, en bak de knoflook daarna eventjes mee, tot hij kleurt. Doe de pijnboompitten en het gehakt erbij en bak al scheppend los tot alle rauwe kleur verdwenen is. Voeg de spruitjes toe, doe er tijm en zout bij, en een half kopje water waar je de tomatenpuree in losroert. Sluit de pan en laat op nogal laag vuur garen tot de spruitjes beetgaar zijn; dat duurt 7 à 10 minuten. Draai het vuur uit. Kook de pasta in ruim water met een handje zout al dente. Bewaar een kopje kookwater en giet de pasta af. Meng met de saus. Zo, klaar, eten. Je kunt er echter ook een ovenschotel van maken. Houd de pasta dan nogal vochtig (gebruik het kookwater) en meng er de mozzarella door. Doe in een ovenschaal, dek af met folie en zet 15 minuten in een oven van 180 graden. Haal de folie weg, bestrooi met parmezaan en bak nog 5 minuten.

Pasta met gehakte spruitjes voor 4:

1 ui, in flinters

scheutje olijfolie

1 of 2 tenen knoflook, gehakt

3 eetlepels pijnboompitten

300 gram gehakt

400 gram spruitjes, grof gehakt

beetje tijm

1 dikke eetlepel tomatenpuree

500 gram korte pasta, penne of zo

2 bollen mozzarella, in stukjes

50 gram geraspte Parmigiano

zout

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.