HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met venkel en worst

“De Italiaanse keuken, tja, die doet niet zo veel met kruiden hè? Geen pittigheid en zo. Beetje tam,” zei iemand tegen me, gisteren. Nou jaaa! Het is maar waar je het mee vergelijkt. Thailand, Sri-Lanka, Mexico? Of Frankrijk, Nederland, Duitsland? Zuid-Italianen zijn dol op peperoncini, kleine rode pepertjes. En voorts hotsebotst de culinaire trein het land door met basilicum, salie, rozemarijn en – ja, dat zou je niet zeggen misschien – vooral massa’s platte peterselie. Vandaag echter aandacht voor de zoet-opwindende verleider die venkel heet. Venkelzaad dan, hoewel de bol en zelfs de bloemetjes van de wilde finocchio ook met graagte worden gebruikt. Het zegenende zaad tovert van anderszins makke biggen, konijnen en kippen zinderende porchetta respectievelijk coniglio/pollo ‘in porchetta’. En het geeft worst een subtiele verleidelijkheid. Zoekt allen naar de finocchiona, de dikke venkelworst van Toscane, die rode wijn zo sierlijk begeleidt.

Op Sardinië at ik bij herders pasta met verse wildzwijnsworst, waarin venkel op discrete wijze was verwerkt. Die vleeswaar is bij ons rottig verkrijgbaar, maar hij is te imiteren, althans in de pasta, door ordinaire braadworst te gebruiken en de smaak daarvan eigenhandig te corrigeren met wat gezonde knoflook en, uiteraard, de naar anijs ruikende, als jonge zwijntjes gestreepte zaadjes van die fraaie schermbloemige. In een worstje kan niemand proeven of het vlees van een tam of wild varken afkomstig was. En het belazeren van kluiten is een Italiaanse sport. Allora, andiamo.

 

Pasta met worst en venkel

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 braadworstjes of saucijsjes

2 bollen venkel

2 uien, fijngehakt

4 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, gehakt

1 eetlepel venkelzaad

1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

350 g malfadine of penne

 

Snijd de velletjes van de worsten open en haal het worstenvlees eruit. Snijd dat in stukjes. Verwijder de stelen en het kontje van de venkel en snijd de rest in stukjes.

Fruit de ui met de worst in de olijfolie en druk gaandeweg de worst nog wat kleiner. Voeg na 3 minuten de knoflook, de venkel, het venkelzaad en de tomatenpuree toe, plus een paar eetlepels water en wat zout. Sluit de pan en laat rustig 10 minuten garen. Proef of de venkel zacht genoeg is en draai dan het vuur uit.

Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en kook er de pasta al dente in. Houd een kop kookwater achter en giet de pasta af. Meng met de venkel en de worst en gebruik kookwater om het smeuïg te maken.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

5 reacties op “Recept pasta met venkel en worst

  1. Hallo Onno,
    Totaal lekker. Misschien nog een scheutje sambuca erbij? Wij vonden het lekker. versterkt een beetje de anijssmaak van de venkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.