HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met venkel en worst

“De Italiaanse keuken, tja, die doet niet zo veel met kruiden hè? Geen pittigheid en zo. Beetje tam,” zei iemand tegen me, gisteren. Nou jaaa! Het is maar waar je het mee vergelijkt. Thailand, Sri-Lanka, Mexico? Of Frankrijk, Nederland, Duitsland? Zuid-Italianen zijn dol op peperoncini, kleine rode pepertjes. En voorts hotsebotst de culinaire trein het land door met basilicum, salie, rozemarijn en – ja, dat zou je niet zeggen misschien – vooral massa’s platte peterselie. Vandaag echter aandacht voor de zoet-opwindende verleider die venkel heet. Venkelzaad dan, hoewel de bol en zelfs de bloemetjes van de wilde finocchio ook met graagte worden gebruikt. Het zegenende zaad tovert van anderszins makke biggen, konijnen en kippen zinderende porchetta respectievelijk coniglio/pollo ‘in porchetta’. En het geeft worst een subtiele verleidelijkheid. Zoekt allen naar de finocchiona, de dikke venkelworst van Toscane, die rode wijn zo sierlijk begeleidt.

Op Sardinië at ik bij herders pasta met verse wildzwijnsworst, waarin venkel op discrete wijze was verwerkt. Die vleeswaar is bij ons rottig verkrijgbaar, maar hij is te imiteren, althans in de pasta, door ordinaire braadworst te gebruiken en de smaak daarvan eigenhandig te corrigeren met wat gezonde knoflook en, uiteraard, de naar anijs ruikende, als jonge zwijntjes gestreepte zaadjes van die fraaie schermbloemige. In een worstje kan niemand proeven of het vlees van een tam of wild varken afkomstig was. En het belazeren van kluiten is een Italiaanse sport. Allora, andiamo.

 

Pasta met worst en venkel

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 braadworstjes of saucijsjes

2 bollen venkel

2 uien, fijngehakt

4 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, gehakt

1 eetlepel venkelzaad

1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

350 g malfadine of penne

 

Snijd de velletjes van de worsten open en haal het worstenvlees eruit. Snijd dat in stukjes. Verwijder de stelen en het kontje van de venkel en snijd de rest in stukjes.

Fruit de ui met de worst in de olijfolie en druk gaandeweg de worst nog wat kleiner. Voeg na 3 minuten de knoflook, de venkel, het venkelzaad en de tomatenpuree toe, plus een paar eetlepels water en wat zout. Sluit de pan en laat rustig 10 minuten garen. Proef of de venkel zacht genoeg is en draai dan het vuur uit.

Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en kook er de pasta al dente in. Houd een kop kookwater achter en giet de pasta af. Meng met de venkel en de worst en gebruik kookwater om het smeuïg te maken.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

5 reacties op “Recept pasta met venkel en worst

  1. Hallo Onno,
    Totaal lekker. Misschien nog een scheutje sambuca erbij? Wij vonden het lekker. versterkt een beetje de anijssmaak van de venkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.