HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept piepkuiken met gember en basilicum

 

Zonlicht op het water, verrukkelijk vind ik dat. Eergisteren vond ik per ongeluk de oplossing voor wie geen zee, meer, rivier of beek bij de hand heeft, en geen zwembad trouwens: houd een kroes water bij je neus en sluit de ogen. De zon schittert op het mini-oppervalk en pulseert dwars door de oogleden de zorgjes je kop uit. Waarom ik geen wijn nam? Die nam ik ook, maar die zat ik een ander glas, zo’n groot ding waarin aroma’s tot hun recht komen en waarvan het spiegelende oppervlak veel te diep zat.

Lente. Heb de eerste asperges en aardbeien al weer op. Bij die laatste komt er eindelijk, na vele jaren journalistiek duwen, meer keus. Niet alleen zijn er lambada’s, die zoete, zachte vruchten, maar ook polka’s en korona’s. Echte groentelieden vermelden zelfs de variëteit! Inmiddels ben ik in mijn Franse huis, waar je de zon nog veel beter in een waterglas kunt zien schijnen. Hier zijn de eerste garriguette-aardbeitjes op de markt, wit-paarse asperges en artisjokken. Potten met vreemd grootbladige basilicum waren er ook, en zo besloot ik piepkuikens met dat spul te maken. U mag ook kip nemen, uiteraard. Door de regelgeving – minimum slachtleeftijd – zijn er geen biologische piepkuikens te koop. Jammer. Ik vind trouwens een half piepkuiken genoeg per persoon, maar grote eters stoppen dat in hun holle kies.

 

Snijd de piepkuikens in de lengte door, langs het borstbeen naar beneden, met een groot mes, en dan vlak langs de ruggengraat. Goed duwen, beetje wiebelen en je hebt twee helften.

Bestrooi de kipjes met zout en chilivlokken naar smaak, til ook het pootje op om overal te komen. Laat een minuut of tien staan. Verhit dan de olie in een braadpan en braad de kuikens rustig aan op halfhoog vuur. Probeer ze nu en verder ook vooral op hun pootje te laten liggen. Voeg als ze een beetje kleur hebben de knoflook en gember toe. Bak 2 minuten mee en doe de suiker en de helft van de wijn in de pan. Zet het deksel erop met een kier en draai het vuur laag. Sudder 10 minuten. Doe dan de resterende wijn, vissaus en het limoensap erbij en ga nog een kwartier door. Draai af de toe de kuikens om. De saus moet sauzig worden, voeg zonodig een drupje water toe. Strooi op het eind de basilicum in de pan en laat alleen even verwelken.

 

Piepkuikens met gember en basilicum

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

2 piepkuikens

circa 1 eetlepel chilivlokken

6 eetlepels olijfolie

3 tenen knoflook, gehakt

5 cm verse gember, geschild en gehakt

1 afgestreken eetlepel suiker

100 ml witte wijn

4 eetlepels Thaise vissaus

3 eetlepels limoensap

handje verse basilicumblaadjes

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.