Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept pittig gevulde little-gemblaadjes met gamba’s

 

In Bourgogne zomert het zoals het de afgelopen jaren maar zelden deed. Zelfs als de warmte in West-Nederland even naar adem hapte, trapte hij hier door. Extra opgeroepen reservetroepen zwaluwen zwierden door het zwerk om de legioenen insecten op te vreten, waterlopen droogden op en planten schroeiden bruin in de onbewogen hitte. Niet dat ik daar veel van zag. Ik overwoog maar weer aan de vitamine-D-pillen te gaan, aangezien ik niet buiten kwam. Maar ja, wel eters krijgen, hè. Afgesproken. Leuk. Wat doe je dan? Niet barbecueën. Daarvoor moest ik de zon in, en dat was uitgesloten. Om de baguettes op te piepen volstond het bijna om ze vijf minuten buiten te leggen.Vervolgens: geen ovengerechten maken. Het is maar een klein huisje met een open keuken. Als er al vuur gebruikt werd, mocht dat alleen kort.

Ik prakkiseerde – dat duurde al twee keer langer dan normaal – en verzon als voorgerecht iets fris, met gamba’s. Per slot van rekening zijn die al bijna gaar als ze de pan raken. En er moest iets helders, iets opwekkend, iets levenbrengends bij. Pittig dus, want zweten is goed.

Zo kwam ik uit bij little-gemblaadjes gevuld met een salsa van tomaat, linzen en gember. Koud te bereiden, koud te eten. Na wat gepruts merkte ik echter dat die slablaadjes de zaak flauw maakten. Zelf brengen ze hoegenaamd geen smaak mee, ze zijn niks meer dan een hap water met een vaag bittertje. Het bleek nodig om de salsa op te voeren als een ouderwetse brommer, flink over de top met de condimenten, waarna eenmaal in de mond alles op zijn plaats viel. Nou, daar gaan we:

 

Pittig gevulde little-gemblaadjes met gamba’s

Voorgerecht voor 4 personen

 

3 kropjes little gem of mini-romana

20 kerstomaatjes

200 g linzen (blik)

4 eetlepels sesamolie

3 cm verse gember, ragfijn gehakt

½ teen knoflook, geperst

3 eetlepels Thaise vissaus

5 eetlepels limoensap

1 eetlepel suiker

1 rode of groene peper, fijngesneden

gulle sliert olijfolie

20 of meer grote rauwe gamba’s

 

Pluk van de kropjes little gem evenveel handzame blaadjes als je gamba’s hebt. Los een gulle hand zout op in een bak koud water. Zet de blaadjes er 5 minuten in en schud ze daarna droog.

Snijd de tomaatjes klein met een goed mes, spoel de linzen af en laat uitlekken. Meng beide met de sesamolie, gember, knoflook, vissaus, limoensap, suiker en meer zout en chilipeper dan je na proeven lekker vindt (dat zwakt straks weer af).

Verdeel de slablaadjes over een schaal en vul ze met de salsa.

Verhit de olijfolie in een heel grote of twee koekenpannen en bak er vliegensvlug de gamba’s in: als ze hun grijze kleur verliezen zijn ze klaar.

Iedereen pelt zelf zijn gamba’s, legt ze op een gevuld blaadjes en eet.

 

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.