NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept pruimentaart

 

Ik blijf altijd hopen. Dromen. Fantaseren dat het toch echt bestaat: een plattelandsrestaurant in Frankrijk met een echte mère of père achter het fornuis die de étoiles van de ciel kookt, zonder veel fritsen en fratsen, terwijl de inboorlingen gemoedelijk aan de tapkast hun pastis drinken en klaar staan voor een praatje. In Italië is het equivalent daarvan nog redelijk wijdverbreid, maar onder de Fransen blijkt het illusie. Nooit wordt aan alle voorwaarden voldaan, met als eerste uitvaller de kookkunsten. Plastic inrichting scoort ook heel hoog, net als foute pretenties.

Maar ik heb mijn droom gevonden. Haast u allen (maar niet tegelijk) naar Chez Angélique in Larroque, departement Tarn. Madame serveerde ons als entree blokjes zwezerik gebakken met vers eekhoorntjesbrood, daarna een perfect gebakken entrecote van zwijmelgoed rundvlees, bijna zoet smakende zelfgemaakte frites, verse haricots plats, en ideale, niet te zoete mirabellentaart toe. Voor weinig. Ik ontfutselde haar min of meer het recept voor de taart.

 

 

 

Pruimentaart

Voor zeker 8 punten

 

250 gram bloem

100 gram roomboter, niet te koud, in blokjes

100 gram poedersuiker

mespunt zout

3 eieren op kamertemperatuur

300 ml appelmoes

1 kg mirabellen, reine claudes of victoriapruimen

paar eetlepels kristalsuiker

nodig: 500 g droge bonen of blindvulkorrels

 

 

Vorm een berg van de bloem, maak een kuiltje en doe er de boter, poedersuiker en zout in. Meng en werk de bloem steeds meer naar het midden, tot een kruimelig mengsel. Maak weer een kuil en doe er 2 eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het een zekere samenhang heeft. Kneed een paar keer met je handpalm. Maak een bal, pak hem in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtovens 180). Rol het deeg uit en doe het in een open taartvorm van een centimeter of 24. Mij lukt het nooit, dus ik verdeel het met mijn vingers. Maak een randje. Leg er een passend stuk bakpapier in en vul met droge bonen of blindevullingkorrels. Bak 25 minuten. Verwijder het papier en vulling. Klop het resterende ei los en meng er de appelmoes door; verdeel het mengsel over de taartbodem. Begin met het halveren en ontpitten van de pruimen en verdeel ze in flinke densiteit over de appelmoes, met de holle kant naar boven. Wellicht houdt u pruimen over; doe daar iets leuks mee. Bestrooi de pruimen in de taart met suiker en bak nog 10 à 15 minuten.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.