NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept pruimentaart

 

Ik blijf altijd hopen. Dromen. Fantaseren dat het toch echt bestaat: een plattelandsrestaurant in Frankrijk met een echte mère of père achter het fornuis die de étoiles van de ciel kookt, zonder veel fritsen en fratsen, terwijl de inboorlingen gemoedelijk aan de tapkast hun pastis drinken en klaar staan voor een praatje. In Italië is het equivalent daarvan nog redelijk wijdverbreid, maar onder de Fransen blijkt het illusie. Nooit wordt aan alle voorwaarden voldaan, met als eerste uitvaller de kookkunsten. Plastic inrichting scoort ook heel hoog, net als foute pretenties.

Maar ik heb mijn droom gevonden. Haast u allen (maar niet tegelijk) naar Chez Angélique in Larroque, departement Tarn. Madame serveerde ons als entree blokjes zwezerik gebakken met vers eekhoorntjesbrood, daarna een perfect gebakken entrecote van zwijmelgoed rundvlees, bijna zoet smakende zelfgemaakte frites, verse haricots plats, en ideale, niet te zoete mirabellentaart toe. Voor weinig. Ik ontfutselde haar min of meer het recept voor de taart.

 

 

 

Pruimentaart

Voor zeker 8 punten

 

250 gram bloem

100 gram roomboter, niet te koud, in blokjes

100 gram poedersuiker

mespunt zout

3 eieren op kamertemperatuur

300 ml appelmoes

1 kg mirabellen, reine claudes of victoriapruimen

paar eetlepels kristalsuiker

nodig: 500 g droge bonen of blindvulkorrels

 

 

Vorm een berg van de bloem, maak een kuiltje en doe er de boter, poedersuiker en zout in. Meng en werk de bloem steeds meer naar het midden, tot een kruimelig mengsel. Maak weer een kuil en doe er 2 eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het een zekere samenhang heeft. Kneed een paar keer met je handpalm. Maak een bal, pak hem in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtovens 180). Rol het deeg uit en doe het in een open taartvorm van een centimeter of 24. Mij lukt het nooit, dus ik verdeel het met mijn vingers. Maak een randje. Leg er een passend stuk bakpapier in en vul met droge bonen of blindevullingkorrels. Bak 25 minuten. Verwijder het papier en vulling. Klop het resterende ei los en meng er de appelmoes door; verdeel het mengsel over de taartbodem. Begin met het halveren en ontpitten van de pruimen en verdeel ze in flinke densiteit over de appelmoes, met de holle kant naar boven. Wellicht houdt u pruimen over; doe daar iets leuks mee. Bestrooi de pruimen in de taart met suiker en bak nog 10 à 15 minuten.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.