HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept rijst met bataat, macadamia en Gorgonzola

 

Kippenlevers op deze plek, twee weken geleden. Met zeven eetlepels ketjap manis en mijn opmerking dat er waarschijnlijk geen zout bij hoefde, ‘want ketjap is al brem’. Het leverde me flink lezerspost op. ‘Bedoelde u niet ketjap asin? Want manis is zoet!’, klepperde mijn mailbox binnen.

Nee. Iets zoet noemen betekent niet dat er geen zout in zit. Kijk vooral op de etiketjes, ook al heb je daar een leesbril voor nodig. Er zijn die slechts 5,5 gram per 100 ml aan boord hebben, maar mijn ketjap manis bevat 9,1 gram zout op die hoeveelheid.

Proeven moeten we, lezers, proeven. En etiketten lezen. Zure augurken en zure haringen zijn eerst en vooral zout. Ketchup is galmend zoet en zuur en zout. Mayonaise blijkt pulserend zoet achter het zuur. Aziatisch eten snorkt van de suiker; een portie babi pangang van de buurtchinees bevat er meer van dan een stuk appeltaart. En is daarbij zinderend zout. Je krijgt niet voor niets zo’n dorst. Wij houden niet van monosmaken maar van duo of triplo of quattro. Cola is zoet maar tegelijk onwaarschijnlijk zuur. Witlof zomaar is alleen maar bitter en dus veel minder lekker dan die met kaas, omdat kaas lekker zout en zuur is. En als we dat ook nog eens combineren met verschillende texturen en lekkere geurtjes worden we hitsig.

 

 

 

Rijst met bataat, macadamia en Gorgonzola

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

250 g basmatirijst

500 g zoete aardappelen (bataten)

2 rode uien, in halve plakken

5 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

100 g macadamianoten, grof gehakt

optioneel: handje groen, zoals koriander

150 g Gorgonzola, in kleine blokjes

 

 

Kook de rijst krap gaar volgens de aanwijzingen op het pak – 8 à 10 minuten koken in ruim water met zout. Giet af.

Boen de bataten schoon of schil ze. Snijd ze in echt kleine blokjes, van een centimeter in het vierkant. Bak die samen met de ui op halfhoog vuur met de olijfolie en wat zout in een koekenpan, afgedekt. In circa 7 minuten zijn ze gaar. Bak de laatste minuut de knoflook mee.

Doe de rijst bij de bataat, meng met de macadamia’s en warm door. Ik deed er op het allerlaatst (anders verwelkt het) nog verse koriander bij maar niet iedereen lust dat. En dan de kaas. Nodig is het niet, maar ik vond het een fantastische toevoeging: Gorgonzola in kleine blokjes bovenop leggen. Hij smelt half op de hete rijst en maakt de smaak- en textuurparade compleet.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Recept rijst met bataat, macadamia en Gorgonzola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.