Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept rijst met bataat, macadamia en Gorgonzola

 

Kippenlevers op deze plek, twee weken geleden. Met zeven eetlepels ketjap manis en mijn opmerking dat er waarschijnlijk geen zout bij hoefde, ‘want ketjap is al brem’. Het leverde me flink lezerspost op. ‘Bedoelde u niet ketjap asin? Want manis is zoet!’, klepperde mijn mailbox binnen.

Nee. Iets zoet noemen betekent niet dat er geen zout in zit. Kijk vooral op de etiketjes, ook al heb je daar een leesbril voor nodig. Er zijn die slechts 5,5 gram per 100 ml aan boord hebben, maar mijn ketjap manis bevat 9,1 gram zout op die hoeveelheid.

Proeven moeten we, lezers, proeven. En etiketten lezen. Zure augurken en zure haringen zijn eerst en vooral zout. Ketchup is galmend zoet en zuur en zout. Mayonaise blijkt pulserend zoet achter het zuur. Aziatisch eten snorkt van de suiker; een portie babi pangang van de buurtchinees bevat er meer van dan een stuk appeltaart. En is daarbij zinderend zout. Je krijgt niet voor niets zo’n dorst. Wij houden niet van monosmaken maar van duo of triplo of quattro. Cola is zoet maar tegelijk onwaarschijnlijk zuur. Witlof zomaar is alleen maar bitter en dus veel minder lekker dan die met kaas, omdat kaas lekker zout en zuur is. En als we dat ook nog eens combineren met verschillende texturen en lekkere geurtjes worden we hitsig.

 

 

 

Rijst met bataat, macadamia en Gorgonzola

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

250 g basmatirijst

500 g zoete aardappelen (bataten)

2 rode uien, in halve plakken

5 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

100 g macadamianoten, grof gehakt

optioneel: handje groen, zoals koriander

150 g Gorgonzola, in kleine blokjes

 

 

Kook de rijst krap gaar volgens de aanwijzingen op het pak – 8 à 10 minuten koken in ruim water met zout. Giet af.

Boen de bataten schoon of schil ze. Snijd ze in echt kleine blokjes, van een centimeter in het vierkant. Bak die samen met de ui op halfhoog vuur met de olijfolie en wat zout in een koekenpan, afgedekt. In circa 7 minuten zijn ze gaar. Bak de laatste minuut de knoflook mee.

Doe de rijst bij de bataat, meng met de macadamia’s en warm door. Ik deed er op het allerlaatst (anders verwelkt het) nog verse koriander bij maar niet iedereen lust dat. En dan de kaas. Nodig is het niet, maar ik vond het een fantastische toevoeging: Gorgonzola in kleine blokjes bovenop leggen. Hij smelt half op de hete rijst en maakt de smaak- en textuurparade compleet.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Recept rijst met bataat, macadamia en Gorgonzola

Laat een antwoord achter aan onno zelf Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.