Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept rijstdessert met pruimedantensaus

Rijsttoet

Als kind vond ik rijst een verdacht product. Mijn vader maakte er weliswaar een nasi van waar ik dol op was, maar verder… nee. Gewoon gekookt aten wij het ook nooit. Dat witte wit van vernieuwde waskracht zag er steriel uit, medisch, in ieder geval te etherisch voor mijn aardse bekje. Het hielp ook al niet dat het favoriete gerecht van mijn beste vriendje rijst met vissaus was, waarbij zijn moeder kans zag een paar niksmismee blikken tonijn om te toveren tot een bruin snot dat mijn maag heftig in beweging bracht – de verkeerde kant op.

Mijn opa en oma aten iets waar ik al helemaal niet in de buurt durfde te komen: rijst met boter en suiker.

Een gerecht waarvan ik pas veel, veel later de glorie heb leren waarderen. Maar het was onlangs dat ik hoorde van mensen die dat aten bij gestoofde vis. Ik zou het nu nog niet doen, maar vreemd is het eigenlijk niet. Zoet bij het hartig komt meer voor, de compote bij de kip, de appelstroop of de ontbijtkoek in suddervleesgerechten, de suiker in de rodekool, de appelmoes waarmee desperate moeders hun kinderen eten door de strot wringen. Nederland is opgevoed met zoet.

Terug naar de rijst. Een goed gemaakte rijsttoet is fantastisch. Grofweg zijn er twee varianten, de natte, smeuïge, en die waar je ei door mengt en hem in de oven laat stollen tot een snijdbaar geheel.
Breng de melk aan de kook en strooi er de rijst in. Laat afgedekt op laag vuur en een verdeelplaatje gaar worden in 35 à 45 minuten (proeven). Meng er na een half uur de poeder- en vanillesuiker en de sultana’s door (verwarm nu de oven voor op 140 graden). Laat daarna afkoelen tot lauw en meng er dan de eidooiers door. Doe in een vorm en zet die in een ovenslee in de oven. Giet kokend water in de slee. Laat een half uur bakken. Laat afkoelen en zet een minimaal 4 uur in de koelkast.
Ontpit de pruimedanten en snijd ze in kleine stukjes. Breng de armagnac met de port aan de kook, doe er de pruimedanten bij en laat 10 minuten afgedekt heel zachtjes koken. Kijk of je de saus wilt binden met een lepeltje zetmeel. Laat afkoelen.

Rijsttoet met pruimedantensaus voor 6:
1 liter volle melk
200 gram dessert- of risottorijst
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
150 gram poedersuiker
2 eetlepels sultanarozijnen
2 eidooiers
250 gram pruimedanten (pruneaux mi-cuits)
1 dl armagnac of cognac of zo
1 dl rode port
1 koffielepel aardappelzetmeel

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.