Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept riverkreeftjessalade met tomaat

‘Rivierkreeftjes’. Mijn vrouw was er heel beslist over, en dat was een hele opluchting. Ik was namelijk van plan enige woorden te wijden aan Michelin, en in het bijzonder aan het verschijnsel Bib Gourmand. Maar op deze site dient dat uit te monden in een recept, wat mij tot wanhoop bracht.
Mijn hele eetgrage en francofiele leven al leef ik met Michelin. Met de rode en groene gidsen, met de kaarten, ooit die stapels kleine gele, later de atlassen. Misschien zaten er zelfs wel Michelinbanden onder de auto, dat weet ik niet eens.
De rode Michelingids is een gids voor verplaatsers, vol met slaap- en eetadressen, waarvan een piepklein deel sterren krijgt. Voor de minder kapitaalkrachtigen is er de Bib Gourmand, een symbool dat staat voor ‘verzorgde maaltijden tegen een redelijke prijs’. Dat is dan nog steeds niet goedkoop; het viel in mijn eerdere jaren juist in de categorie feesteten.

En nu heeft Michelin voor de Benelux een gidsje uitgebracht met louter Bibs. Dezelfde Bibs als in de rode gidsen Nederland en België/Luxemburg, maar nu gevat in een uiterst handzaam kaftje. Een aangename verzameling van 201 eet eens een stuk verderop-adressen. Op de selectie kan worden afgedongen, maar je moet ergens beginnen, en zo’n instituut als Michelin hanteert tenminste overal dezelfde normen, iets wat ontbreekt op het internet.
Nou, en toen dacht ik over een recept en begon gezellig te despereren. In het bescheidene dan, hè. 201 Bib Gourmands met 201 menukaarten zijn als een veel te volle etalage: daar zie je niets meer in. Gelukkig sprak mijn vrouw het verlossende woord. ‘Bij een Bib Gourmand horen rivierkreeftjes.’ Waarom? Geen idee. Ook zij niet, trouwens.

Rasp van de citroen heel dun 1 theelepeltje geel af. Snijd hem door en pers een helft uit. Schep de rivierkreeften voorzichtig om met de rasp, gember wat sap, zout, en 1 theelepel suiker. Snijd de tomaatjes klein tot een ‘concassé’ en meng voorzichtig met wat zout, de andere theelepel suiker, een drupje citroensap en de basilicum. Verdeel de rivierkreeftjes over 4 whiskyglazen en lepel er de tomaten bovenop.

Rivierkreeftjes met tomaat en citroen

Voor 4 personen:

1 citroen, schoongeboend

200 gram gekookte rivierkreeftjes (of grote garnalen)

1 cm verse gember, in ragdunne reepjes

2 theelepels poedersuiker

200 gram kerstomaatjes

8 blaadjes basilicum, ragfijn gesneden

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.