Groentegerechten

Recept rode kool met rozemarijn

Stukjes schrijven over eten kan op vele manieren. Een daarvan is vanuit de specialist naar de amateur. ‘Kijk, jongelui, zo moet het en zo zit het,’ op de toon van de vriendelijke, soms strenge oom die weet hoe het allemaal in elkaar steekt. Een andere is gezellig meegaan met de lezer, duidelijk laten zien hoeveel gestuntel het heeft gekost om tot een resultaat te komen. Die aanpak bevalt mij meer. Je kunt nog eens grijnzen ook; je blijkt niet de enige bij wie dingen mis gaan. Alma Huisken koos de laatste weg om haar belevenissen bij het telen van groenten en kruiden op te schrijven. Nou ja, koos, de hele bezigheid was ook echt nieuw voor haar. Ik heb nog een ander boek staan, De Kokstuin van Terence Conran, dat gewoon een praktische, nette, beetje saaie handleiding is van iemand die niet meer twijfelt. Huisken doet dat wel. Zij is het Groentje in de Moestuin uit de titel van haar boek. Zaad komt niet op, onkruid overwoekert soms alles, slakken en vogels vreten de bedden kaal. ‘Zou de wedstrijd ‘natuur – ik’ altijd in mijn nadeel uitvallen?’ vraagt ze zich halverwege het eerste seizoen af. Nee, gelukkig niet. Buurvolkstuinders halen ‘wastobbes vol spinazie’, ‘zwembaden vol sla’ en ‘kisten onberispelijke boontjes’ van hun land, maar Alma is tevreden met succesvolle dille, met de kruiwagengrote kool die aan een touw werd opgehangen en stukje voor beetje verwerkt.

Uiteraard zijn er in Groentje in de Moestuin recepten te vinden, lekkere, vaak onverwachte recepten. Rode kool koken we zelden meer zelf; de kant-en-klare versies zijn meestal best smakelijk. Alma Huiskens versie blijft op het gebaande pad – rode kool is nu eenmaal in een zoetzure bereiding het lekkerst – maar doet net even iets anders met de geur. Rozemarijn en wat jeneverbessen zorgen voor dat accent.

 

Rode kool met rozemarijn 

Voor 4 personen:

1 rode kool van circa 1 kg

1 eetlepel olijfolie

snuf zout

1 zeer klein sjalotje

wat zwarte peper uit de molen

1 theelepel karweizaad

3 eetlepels rozijnen

1 royaal glas rode wijn

1 sherryglaasje zwartebessensap

2 eetlepels appelbessendiksap

8 jeneverbessen, geplet

1 kaneelstokje

1/2 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt

1 zoetzure appel, geschild en gesnipperd

 

Verwijder de buitenbladeren van de kool tot er glanzend blad tevoorschijn komt. Snij de kool van kop tot stronk doormidden, halveer de helften in de lengte en verwijder de witte stronk en al te dikke, witte nerven. Snipper de kool handmatig of in de keukenmachine. Verhit de olie in een grote braadpan en roer de kool er op getemperd vuur door. Voeg zout toe. Draai het vuur laag, hak het sjalotje zeer fijn, voeg dat toe en laat de kool nog 2 à 3 minuten bakken. Bestrooi het geheel met peper. Draai het vuur hoog, voeg karwijzaad, rozijnen, wijn, bessensap, appelbessendiksap, jeneverbessen, kaneelstok en rozemarijn toe en breng aan de kook. Draai dan het vuur laag. Leg de appel op de kool en sluit de pan. Laat ongeveer 45 minuten garen, maar controleer tussentijds of er eventueel een scheutje wijn of groentebouillon bij moet. Roer de hele massa halverwege eens om.

Volgens Huisken is de kool de ideale begeleider van lang gesudderde sukadelapjes of ‘karweivlees’ (van paard) en zeer kruimige aardappels.

 

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 17 november 2003.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept rode kool met rozemarijn

 1. Hallo Onno,
  Heb gisteren bataat met kool en pasta gemaakt. Erg lekker. Alleen had de witte kool langer
  nodig om gaar te worden dan de aardappelen waardoor deze wat pappig waren. Is dit de
  bedoeling of heb ik in kleine blokjes te letterlijk genomen?
  Groeten Antoinette.

  1. Dag Antoinette,

   Ik had wellicht grotere stukken dan jij, inderdaad. Anders voeg je een volgende keer de bataat pas na 5 minuten toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.