Ik kan het niet laten: elk nieuw Libanees restaurant vergelijk ik met dat goede oude, knusse Beyrouth in de hoofdstedelijke Kinkerstraat. De verrichtingen van chef Hannah Estephan zijn de lat waar ik al het andere langs leg. Vorige week at ik bij Mazmez, slechts een hortje ervan verwijderd. Een fraaie, hippe gelegenheid met bijbehorende ellendeakoestiek, vriendelijke mensen en verzorgd, uitstekend eten. De presentatie daarvan was modern, niet traditioneel Libanees als bij Beyrouth, en bij het schitterende minibakje fattoush – salade met gefrituurd brood en sumak, dat donkerrode zure gelukspoeder – dat als ouverture werd geserveerd dacht ik even dat Estephan voorbij was gestreefd. Maar nee. Hij is namelijk onverslaanbaar als het op smaak en techniek aankomt, de verfijning waarmee de peterselie voor de tabouleh gesneden wordt, de vorm en de vulling van de torpedovormige kibbeh (lamsvormpjes gevuld met… lam), de driehoekige fatayer met spinazie en citroen, het zinderend gebruik van knoflook. Maar doorslaggevend was dat bij Beyrouth in de grote mezza het accent zwaar op de groenten ligt, 13 van de 15 gerechtjes, terwijl Mazmez meer vlees en vis serveert, tenzij je à la carte eet.
Zondag maakte ik een niet-Libanees groentegerecht. Als voorgerecht maak (of serveer) je de helft, met een enkel eitje per persoon.
Rodekool, bataat en ei met walnootmayonaise
Hoofdgerecht voor 4 personen (voorgerecht voor 8)
4 bataten (zoete aardappels)
5 eetlepels olijfolie
facultatief: 1 à 2 theelepels chilivlokken
1 teen knoflook, gehakt
500 g rodekool, geschaafd
7 eetlepels balsamicoazijn (of meer)
facultatief: beetje suiker of honing
50 g gepelde walnoten
5 flinke eetlepels mayonaise
8 eieren, hardgekookt en gepeld
groen: tuinkers of iets anders
Zet de oven aan op 180 graden. Schil de bataten en snijd ze in kleine blokjes. Meng ze met zout, 3 lepels olijfolie en, als je wilt, wat chilivlokken. Bak 20 minuten in de oven, schep halverwege een keer om.
Bak de knoflook 2 minuten zachtjes in 2 lepels olie en voeg de rodekool toe. Doe er zout en 5 lepels balsamicoazijn bij en smoor afgedekt 15 minuten – de kool is dan nog beetgaar. Breng stevig op smaak met misschien meer balsamico en zout, en wellicht wat suiker of honing.
Pureer de walnoten en meng er de mayonaise doorheen.
Serveer warmig of lauw of koud, niet heet: maak een of twee bergjes rodekool, verdeel er bataatblokjes omheen. Snijd de eieren in kwarten en verdeel erover, elk met een kloddertje mayo. Garneer met iets groens; ik nam tuinkers.
8 reacties op “Recept rodekool, bataat en ei met walnootmayonaise”
Bedankt voor de tip Beyrouth in A'dam, goed voor volgende trip. Toch verdacht veel frieten op het bord.
Bij Beyrouth en elders nooit hoofdgerechten nemen, alleen maar mezze.
Leuk recept. Zou het ook lekker zijn met butternut ipv bataten?
Vr.groet,
Zeer zeker! Er hoeft niets aangepast te worden in het recept.
Hi Onno wij gaan in maart een lang weekend naar Beirut, ik ga samen met mijn broer Robert Kroon (die jij wel kent), Heb jij nog tips
qua restaurants die wij zeker moeten bezoeken? Ikzelf ben al jaren groot fan van de Libanese keuken en heb een foodblog (mike aan de kook) op Facebook waar ik zo nu en dan ook Libanese recepten op plaats.
Dag Mike, ik ben 15 jaar geleden in Beiroet geweest en had toen een druk programma. Maar bij één fantastisch restaurant geweest: Jdoudna in Beit Mery, aan d rand van de stad.
Wat een verrassend simpel, maar o zo lekker recept!
Dit recept heb ik inmiddels al zeker zes keer gemaakt de afgelopen jaren. Het is een topper geworden. Ik doe inderdaad een beetje tuinkers erbij. Het opgemaakt bord ziet er ook heel mooi uit.
Zo bijzonder om nu op je site alle recepten tegen te komen die ik zo graag maak en opeet. Is het van Onno of Loethe is een gevleugelde vraag aan het avondeten.