Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept salade met blauwe kaas, eend en walnoten

Daar is hij dan: de nazomerblues. Tanend licht en de wetenschap dat de volgende zomer bijna een jaar op zich laat wachten doen mij langdurig uit het raam en over de einder staren. Het idee dat er weer echt gewerkt moet worden helpt ook niet. En weet u, ik ben net zo’n pathologisch geval als boulimie- en anorexiapatiënten. Want als de melancholie toeslaat, stort ik mij op het eten. Bij mij gaat het dan alleen niet om heel veel of juist helemaal niks, maar om het eten zelf, de troost van het klooien, het snijden, het grillen, en bovenal het eraan denken. Denken aan eten geeft mij troost. Het bezweert. Zoals nu. Ja, het is grijs en de hufterige noodzaak om centen te verdienen, nu en volgende week en daarna en volgend jaar en in 2029, drukt op mijn schouders. Maar de wetenschap dat het seizoen voor de wilde eendjes weer is aangebroken is als een zonnestraaltje dat tussen de grauwe wolken doorpiept. Zo’n wild eendje, met wat vlierbessen erbij, of bramen, jongens, daar kan ik bij voorbaat blij van worden.

Maar nee, vandaag nog even geen eend. Althans, geen wilde. Vandaag wordt het een nazomersalade, zo’n salade waar je van alles op kwijt kunt en waar iedereen aan tafel vrolijk van wordt. Ook met eend, maar dan uit blik of foliepak, gekonfijt. Ik neem steevast gekonfijte eend uit Frankrijk mee terug, maar hier en daar zie ik het ook al in Nederland. Bij diezelfde poelier bijvoorbeeld, en bij delicatessenwinkels. Kun je er niet aan komen, dan neem je gerookte eendenborst. Lijkt in niets op gekonfijte eend, maar werkt in deze constellatie net zo goed.

Met aardappels erbij is dit een maaltijdsalade, zonder is het een voorgerecht: snijd de aardappels in kleine blokjes en kook die net beetgaar in 7-10 minuten. Spoel koud en laat uitlekken. Warm de gekonfijte eend heel, heel zachtjes op; hard verwarmen maakt hem taai. Leg hem op een plank en verwijder zorgvuldig het bot en het (veel minder zichtbare) kraakbeen. Verdeel het vlees in stukjes.

Snijd de kaas koelkastkoud in stukjes en laat ze daarna op kamertemperatuur komen. Klop een vinaigrette van de olie, azijn en mosterd met wat zout. Meng de sla en de aardappel met de vinaigrette en verdeel over de borden. Leg er de eend, blauwe kaas en walnoten op.

Nazomersalade met gekonfijte eend en blauwe kaas

Voor 4 personen:

3 à 4 aardappels, geschild

1 of 2 gekonfijte eendenbouten (of 200 gram gerookte eendenborst)

150 gram Saint-Agur of andere blauwe kaas

8 eetlepels olijfolie

4 eetlepels wijnazijn

1 eetlepel mosterd

flink wat gemengde groene sla

100 gram gepelde walnoten

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.