Hoofdgerechten | Voorgerechten

Recept salade niçoise

Wit wolkt het water door mijn pastis. Het blijft leuk, zo’n helder drankje, groen of geel, dat door een drup water verandert in een ondoorzichtige vloeistof. Harry Potter onder de platanen. De zon martelt de bladeren, maar wij zitten in de betrekkelijke koelte van hun schaduw. Nederland heeft een hittegolf, heel Europa heeft een hittegolf. Bosbranden razen door Portugal en de Provence, er is geen dak meer te vinden waar nog mussen op zitten. De Franse weerberichten melden dat we midden in een ‘canicule’ zitten. Canicula, ‘hondje’, is de Latijnse bijnaam van de ster Sirius, die zich aan de hemel vertoont van 22 juli tot 22 augustus. Als dat een aanwijzing mag zijn, zitten we nog zestien dagen te puffen. Wat doe je dan met de avondmaaltijd? Lichte dingen eten, vis, sla, fruit. Een salade niçoise is ideaal. Langs de hele Franse zuidkust kun je hem krijgen, net als de draagbare versie, de pan bagnat. Die laatste, het ‘geweekte brood’, is een salade niçoise in een grote broodbol. Perfect voor de picknick. Ooit, in kommervolle tijden, werd de sla die wij nu niçoise noemen stevig gemaakt door er brokken brood aan toe te voegen. Een slim iemand moet op het idee gekomen zijn de zaak om te draaien en de salade te verpakken in een stevige bol. Nu wordt langs de hele Côte deze pan bagnat aangeboden, een handige strandhap met als enig nadeel dat je nooit ziet wat je koopt. Hoe rijk of karig de vulling is, merk je pas (te) laat. De benodigde harde kadetten, met een doorsnee van 15 à 20 centimeter, zijn bij ons schaars. Daarom eerst maar eens de pure versie van de sla.
Scherpslijpers vinden dat er behalve sperzieboontjes geen gare groenten in mogen, en toch krijg je ter plaatse nogal eens blokjes aardappel of tuinbonen. Haarklovers vinden al evenzeer dat azijn verboden is; de pit moet komen van de ansjovis. En dat je óf ansjovis hebt, óf tonijn. Maar wie gaat er nu haren kloven tijdens een hittegolf? Daarom hierbij het recept voor een maaltijdversie. Wie de salade als klein voorgerechtje wil, laat de aardappels weg.
Volgende punt. De Niçoise heeft knoflook nodig. Je kunt hem heel fijn snijden of hakken, maar uit de pers is het effect veel groter. Adembenemend veel groter.

 

Salade niçoise

Voor 4 personen:

4 tomaten, niet te rijp

halve komkommer

1 paprika, rood of geel

1 ui

200 gram gekookte sperzieboontjes

1 grote gekookte aardappel, in blokjes

2 hardgekookte eieren

1 blikje tonijn in olie

8 ansjovisfilets

handjevol zwarte olijven (of beter nog, paarse olives de Nice)

blaadjes verse basilicum

handje uitgelekte kappertjes

8 eetlepels olijfolie

2 eetlepels azijn

1 teen knoflook

 

Snij de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken, ui in dunne plakken. Dresseer alle groenten in de kom en garneer met de overlangs in vieren gesneden eieren, de uitgelekte tonijn en ansjovis, de olijven en de basilicum. Wie wil voegt er nog een handje uitgelekte kappertjes aan toe. Klop van de olie, azijn, een snuf zout en de knoflook een vinaigrette en giet hem over de salade. Eet met brood.

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 5 augustus 2003.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept salade niçoise

  1. Een suggestie bij bovenstaand recept:

    Neem verse tonijn en gaar deze op lage temperatuur in 250 ml. olijfolie. Zorg er voor dat de tonijn niet te gaar wordt.
    Haal de tonijn uit de olie en houdt de olie apart. Laat beide afkoelen.
    Gebruik vervolgens de afgekoelde olie voor de vinaigrette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.