HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept saté van lamsgehakt met koriander en citroenbasilicum

Iedereen kan barbecueën, zeker bij de Volkskeuken. Marcus Huibers is de koning van de barbecuers en Sylvia Witteman giechelt in mails of ik ‘ook zo’n plezier heb met de Green Big Egg’. Nee. Ik heb geen Weber, geen Big Egg. Ik heb weer eens een fout ding gekocht, puur en alleen omdat hij zo’n groot rooster had en ik heel veel eters. Een ellendeding, een kreng, een rechthoekige bak waarvan het rooster te dicht boven de houtskool hangt en niet hoger kan. Maar ja, toch gebruiken hè. Ik stook er trouwens geen houtskool in maar afvalhout, door houtwormen doorknaagd afvalhout dat heel hard brandt en dan opeens niet meer. Vandaar dat er ergens nog een sprankje hoop gloeit, bij mij van binnen, dat ik niet echt zo’n waardeloze barbecuer ben. Het zijn gewoon de omstandigheden! Ondertussen verbranden mijn merguez en chipolataworstjes en kip en vis en de hele bliksemse bende voor ze maar in de buurt van gaar komen.

Goed, u hebt daar geen last van, met uw Webers en Big Green Eggs. Vandaar dat ik u ga pesten met een Indonesisch barbecuerecept. Bijna twee maanden geleden had de SIR, de club van Indonesische restaurants, een feest rond satés en rosé. Daar ging ik recepten van krijgen, maar door ziekte bij de organisatie ging dat op de lange baan. Nu kwamen ze alsnog. Lekkere recepten, traditionele maar ook afwijkende. Ik wijk nog verder af door te beweren dat dat van The Raffles in Den Haag, met pijlinktvis, ook met lamsgehakt gemaakt kan worden. Ik beetje boud inderdaad, en probeer het vooral ook met inktvis. Maar het verrassende zit in de saus, met vers gesneden koriander en citroenbasilicum. Die laatste koop je bij toko’s, of je vervangt hem door gewone basilicum, wat wel heel anders smaakt, trouwens.

Kneed het gehakt met de knoflook, limoensap, gemalen koriander en wat zout goed door elkaar. Kneed er om barbecuepennen dunne rolletjes van, van een centimeter of 10. Satépennen is origineler, maar dat barbecuet onhandig. Zonder pennen of stokjes kan natuurlijk ook. Rooster ze zachtjes gaar. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer hem erbij.

Lamsgehaktsaté met kruidensaus

Voor 4 personen

700 gram lamsgehakt (of rund)

1 teen knoflook uit de knijper

2 eetlepels limoensap

1 theelepel gemalen koriander

saus:

6 eetlepels sambal oelek

bosje korianderblad, gesneden

bosje citroenbasilicum, gesneden

50 gram cashewnoten, fijn gehakt

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.