Iedereen kan barbecueën, zeker bij de Volkskeuken. Marcus Huibers is de koning van de barbecuers en Sylvia Witteman giechelt in mails of ik ‘ook zo’n plezier heb met de Green Big Egg’. Nee. Ik heb geen Weber, geen Big Egg. Ik heb weer eens een fout ding gekocht, puur en alleen omdat hij zo’n groot rooster had en ik heel veel eters. Een ellendeding, een kreng, een rechthoekige bak waarvan het rooster te dicht boven de houtskool hangt en niet hoger kan. Maar ja, toch gebruiken hè. Ik stook er trouwens geen houtskool in maar afvalhout, door houtwormen doorknaagd afvalhout dat heel hard brandt en dan opeens niet meer. Vandaar dat er ergens nog een sprankje hoop gloeit, bij mij van binnen, dat ik niet echt zo’n waardeloze barbecuer ben. Het zijn gewoon de omstandigheden! Ondertussen verbranden mijn merguez en chipolataworstjes en kip en vis en de hele bliksemse bende voor ze maar in de buurt van gaar komen.
Goed, u hebt daar geen last van, met uw Webers en Big Green Eggs. Vandaar dat ik u ga pesten met een Indonesisch barbecuerecept. Bijna twee maanden geleden had de SIR, de club van Indonesische restaurants, een feest rond satés en rosé. Daar ging ik recepten van krijgen, maar door ziekte bij de organisatie ging dat op de lange baan. Nu kwamen ze alsnog. Lekkere recepten, traditionele maar ook afwijkende. Ik wijk nog verder af door te beweren dat dat van The Raffles in Den Haag, met pijlinktvis, ook met lamsgehakt gemaakt kan worden. Ik beetje boud inderdaad, en probeer het vooral ook met inktvis. Maar het verrassende zit in de saus, met vers gesneden koriander en citroenbasilicum. Die laatste koop je bij toko’s, of je vervangt hem door gewone basilicum, wat wel heel anders smaakt, trouwens.
Kneed het gehakt met de knoflook, limoensap, gemalen koriander en wat zout goed door elkaar. Kneed er om barbecuepennen dunne rolletjes van, van een centimeter of 10. Satépennen is origineler, maar dat barbecuet onhandig. Zonder pennen of stokjes kan natuurlijk ook. Rooster ze zachtjes gaar. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer hem erbij.
Lamsgehaktsaté met kruidensaus
Voor 4 personen
1 teen knoflook uit de knijper
2 eetlepels limoensap
1 theelepel gemalen koriander
saus:
6 eetlepels sambal oelek
bosje korianderblad, gesneden
bosje citroenbasilicum, gesneden