Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept schnitzels (scaloppine) alla pizzaiola

Italië is en blijft populair, jaar in, jaar uit. Zolang die Italiaanse wind waait, hijsen allerlei ondernemertjes het zeil van hun bootjes om heerlijk een stuk mee te varen. Ik ook natuurlijk, ik heb al verschillende boekjes gepubliceerd, in de loop van de jaren. En 21 en 22 maart is er weer de Italia al Dente beurs in Amsterdam, waar italofielen zich te buiten kunnen gaan. Maar vervolgens zijn er lieden met lekke tobbes die ook mee willen zeilen. Zo heeft uitgeverij Neurocampus het Breinboek Italië uitgebracht. Een wanproduct. Allereerst zou het ‘breintraining’ bevatten, maar het zijn gewone puzzeltjes op basisschoolniveau. Maar dan het Italiaanse! Dat is er met de haren bijgesleept, met als droevig dieptepunt twee recepten. Wat doen die trouwens in een puzzelboek? Eerst wordt saltimbocca verkracht tot een entrecote met gorgonzola. En daarna komt een recept voor ‘traditionele Italiaanse tomatensaus’.

Blijf er even bij: 2 kg tomaten, 750 gram uien, 1 kg gehakt, 1 fles wijn, 6 tenen knoflook, 5 ‘flinke’ rode chilipepers en wat boter en olie zijn de ingrediënten. Afgezien van de vermelding, lachen! dat het hier om de ingrediënten per persoon gaat, heeft dit niets, niets met Italië te maken. Mexico, voor mijn part, met die hoeveelheid pepers. En het is natuurlijk geen tomatensaus, maar iets wat eerder ragù zou heten.

Liefdeloos, op een achternamiddag in elkaar gehoest, zo’n boek. Arm Italië.

Het echte recept voor saltimbocca staat elders op deze site. Vandaag maken we scaloppina alla pizzaiola, schnitzeltjes in de tomatensaus van de pizzabakker. Vreselijk simpel, vreselijk lekker.

Fruit de knoflook in wat olie tot hij kleurt en verwijder hem. Voeg de tomaten toe en druk ze stuk. Voeg suiker, zout en oregano toe en laat op laag vuur 10 minuten prutten, afgedekt. Druk af en toe de tomaten verder stuk. Zout de schnitzels en bestuif ze met bloem. Bak ze in een andere koekenpan in wat olie bruin en net aan gaar in circa 6 minuten. Eet met de saus en aardappelen met rozemarijn uit de oven.

Schnitzels met pizzaiolasaus

Voor 4 personen

2 tenen knoflook, geplet

2 x 3 eetlepels olijfolie

1 400 ml-blik gepelde tomaten

1 theelepel suiker

1 theelepeltje oregano

4 schnitzels (varken of kalf), ongepaneerd

bloem

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.