Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept snelle lasagne van Sardinië

 

Penne met wildzwijnworstsaus, venkel en radijzen en kardoen, schapenstoofpot, een bij open vuur geroosterd speenbig, sloten uiterst ordinair rood en een immens uitzicht over verdroogde heuvels – als je even voorbij de zooi keek die het kruimelende hoofdkwartier van de schapenherders omringde – dat was mijn eerste middagmaal op Sardinië, een paar weken terug. Ik was nu eens niet als begeleider maar als deelnemer mee met een culinaire reis van Els Groot. Zij heeft contacten. Ingangen. Vandaar dat we tussen vijftien luidruchtige schapenhouders zaten; wij waren voor hun de attractie deze zondag, zij voor ons. Zij dronken sinas en cola naast hun wijn, wij water.

Sardinië hoort bij Italië, maar het voelt maar half Italiaans. Men rijdt er niet zo idioot, bijvoorbeeld. En er is ruimte, leegte, lage bergen met niets dan lage struikjes, platte stukken met wat wijnstokken of olijfbomen, en die heuvels waar onze gelegenheidskoks hun honderden schapen en roestbruine, magere koeien lieten lopen. Alleen nu even niet, want het was dermate droog dat de beesten bij het honk waren om met gekocht hooi en stro hun buiken te vullen.

Een paar dagen later at ik op een terras in de haven van Calasetta een even verbluffend simpele als smakelijke ‘lasagne’ van Sardijns dunbrood, het pane carasau. Dat gaan we nadoen. Maar omdat dat brood bij ons rottig te krijgen is, verzin ik een list: we nemen Libanees brood, te koop bij Turkse winkels.

 

 

Sardijnse flitslasagne met tomaat en munt

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen

 

4 Libanese platbroden

1 teen knoflook, geplet

genoeg olijfolie extra vergine

1 blik gepelde tomaten

2 bollen mozzarella, in plakken

grof geraspte pecorino of parmezaan

handje verse munt, kleingesneden

 

 

Zet de oven aan op 150 graden. Trek de Libanese broden uit elkaar – ze zijn op de randen na dubbel. Schik het brood in de oven, half overlappend of anderszins, om het knapperig te maken.

Fruit de knoflook in olie, voeg de tomaten toe, druk stuk en pruttel onafgedekt tot saus in 10 minuten. Voeg zout toe.

Jakker de ovengrill op naar 200 graden. Schik een stuk brood op elk bord, doe er in het midden wat saus op, dan weer een vel brood en wat saus. Verdeel de mozzarella erover. Zet de borden dicht onder de gril tot de mozzarella smelt. Bestrooi met geraspte pecorino, bestrooi met munt en sliert er extra olijfolie over. Kijk voor de foto op de Volkskrantsite. En ga een volgende keer gewoon mee met Els en mij.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.