HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept spaghetti met knoflook en goede olie

Pasta, ah, pasta, wat een zegen is dat toch voor de lekkerbekkende mens! Desondanks schijnen er lieden te zijn die er niet van houden. Vreemd. Misschien snappen die het niet. Of zou het niet lekker vinden aan de malle pastagewoontes van de Nederlanders liggen? Wij denken bijvoorbeeld dat we pasta eten zoals de Italianen dat doen, maar dat is niet zo. Italianen eten geen lange pasta met een vork en een lepel. Een lepel gebruiken is not done. Maar nee, dat heeft met de smaak niks te maken. Belangrijker is dat Italianen pasta en saus nooit apart serveren. Ze mengen in de pan. Waarom? Omdat het daardoor lekkerder wordt. Tijdens het omscheppen, strascinare, zuigt de pasta iets van de saus op, gaat er een verbond mee aan. La pasta strascianata, dat smaakt, dat hapt, dat zindert bij elke mondvol achter je kiezen, danst de tarantella op de tong, schiet vuurwerk af tegen je gehemelte. Heel wat anders dan zo’n kluwen bleek plakkend touwwerk op tafel met daarnaast een emmer vol rode prut.

Dus doe jezelf een genoegen en meng de pasta in de keuken. Hou er dan wel rekening mee dat het vocht dat opgezogen wordt ergens vandaan moet komen. Vooral roomsauzen worden gauw droog. Vandaar je voor het afgieten een kop kookwater apart houdt, waarvan je bij het mengen naar behoeven wat toevoegt.

En er is één pastagerecht waar het mengen niets oplevert, omdat olie en water elkaar afstoten: spaghetti olio, aglio e peperoncino. Maar het is wel een klassiekertje hoor, echt een gerecht waar je Italië op zijn best proeft, mits, en ik zeg mits! je op zijn Italiaans te werk gaat: zeer goede olie gebruiken, dito pasta (ook bij spaghetti maakt het uit of je een serieus merk neemt of een onduidelijke prijskraker), en de pasta meteen eten.

Kook de pasta al dente in water met een grote hand zout. Bak de knoflook met de peper zachtjes in 3 eetlepels olie tot de knoflook goudbruin kleurt. Verwijder knoflook en peper. Giet de pasta af en meng met de verhitte en de resterende olie . Eet.

Spaghetti met olijfolie, rode peper en knoflook

Voor 4 personen

400-500 gram spaghetti

1 dikke teen knoflook, gekneusd

1 à 2 gedroogde rode pepers, heel

3 + 3 eetlepels zeer goede olijfolie

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.