Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept tagliatelle met citroengehakt

 

Culidromend stond ik aan mijn fornuis. Culidromend zat ik in de tuin en culidromend liep ik door het huis, blik in de binnen de gestucte muren niet zichtbare verte, gedachten bij smaak en textuur, ingrediënten en technieken. Het is de diep gevoelde, uiteraard loodzware maar blijmoedig getorste verantwoordelijkheid om u wekelijks van een nieuw idee voor de avondlijke hap te voorzien die me daartoe leidt. Een prikkelend maar maakbaar recept bedenken om de woensdag uit de zevendaagse sleur te tillen. Daartoe fantaseer ik. Ik broed. En plotsklaps vroeg ik me af of ik niet uit het doorbreken van een patroon niet iets nieuws kon halen. Kijk, ik heb de laatste jaren een vast team om mij heen van knoflook, Thaise vissaus, beetje chilipeper en soms – goed, vaak – verse gember. Een vast kwartet dat in veel van mijn recepten opduikt. Terecht hoor, de gekste dingen maak je er lekker mee. Net zoals ui en room in Europese constellaties is dit Aziatische kwartet een haven in gastronomische stormen. Maar mijn kokerij werd er een beetje voorspelbaar door. Is er leven na de nam pla?, vroeg ik me af. En zo kwam ik op onderstaande simpelheid. Ja, net als vorige week is het een pastagerecht, excuus daarvoor. Proefgekookt, goedbevonden en gekiekt voor de Volkskrantinternetsite, want zo gaat dat in deze flitsende tijden. Geen tropisch aromabombardement, maar de slanke kunst van het weglaten in de beste Italiaanse traditie. Er zit zelfs geen knoflook in!

 

 

Tagliatelle met citroengehakt

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1 citroen

4 eetlepels olijfolie

250 g rundergehakt (niet ‘extra mager’!)

1 theelepel suiker

400 g tagliatelle

handvol peterselie, gehakt

 

 

Boek de citroen onder de warme kraan als hij niet biologisch is. Rasp de schil dun en pers hem daarna uit. Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak het gehakt erin los. Helemaal tot individuele kruimeltjes hoeft niet, moet niet, hier en daar een kluitje is lekkerder. Doe er 3 of 4 eetlepels van het citroensap bij en het schepje suiker, plus genoeg zout. Wie wil – maar ik liet het dapper achterwege – doet iets met een of andere pepersoort.

Kook de tagliatelle al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Bewaar een kop kookwater en giet de pasta af. Voeg hem bij het gehakt en meng grondig, terwijl je de citroenrasp en de peterselie erbij doet. Laat het vooral niet droog worden – daar heb je het achtergehouden kookwater voor. Pronto!

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept tagliatelle met citroengehakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.