Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept tortilla met feta en gedroogde tomaatjes

 

Recht in de leer, dat ben ik altijd geweest. Streng. Onbuigzaam. Nou ja, niet zozeer in ‘de’ leer als wel in de mijne. Heb ik in mijn kop dat pasta carbonara zo en zo gemaakt moet worden, dan vind ik dat de rest van de natie dat ook zo behoort te doen. Maar ach, ik word ouder. En die strenge onbuigzaamheid erodeert. Gewoon, omdat er weinig grond voor is. Alles is betrekkelijk, nietwaar? Indien u in deze mijmerie iets herfstigs in ziet doorschemeren zou dat best kunnen.

Spaanse tortilla maken leerde ik in Spanje, een heel verdedigbare plek daarvoor. Aardappels, ui ei en Veel Olijfolie zijn ervoor nodig – meer niet. Jaren en jaren al bak ik hem, recht in de leer, streng en onbuigzaam; mijn recept dwarrelt nog wel ergens in digitale Volkskrantarchieven.

En toen gingen we eten bij Freud in Amsterdam, een restaurant waar mensen werken die geestelijke knak hebben gekregen. Het eethuis mag dan een ideële opzet hebben, over het eten hoeven we niet vergoelijkend te doen: dat was fantastisch. Als een van de te delen voorgerechtjes was er tortilla met feta. Griekse feta! Een xenofobe Spanjaard zou een rolling krijgen, en ik in mijn strenge, onbuigzame recht-in-de-lererij ook. Vroeger.

 

 

 

Tortilla met feta en gedroogde tomaatjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1 kg vastkokende aardappelen

2 uien

8 eetlepels olijfolie

5 eieren

stuk of 6 gedroogde tomaten op olie, fijngesneden

theelepeltje tijm

200 g feta, in grove kruimels

 

 

Schil de aardappels, snijd ze in de lengte door en daarna dwars in flinterdunne plakjes. Behandel de ui evenzeer en doe de ganse zwik met zeker 5 eetlepels olijfolie en wat zout in een grote koekenpan. Meng, zet het vuur aan en sluit met een deksel. Laat rustig bakgaren tot de aardappels gaar zijn, wat zo’n 12 minuten zal duren. Check door met een spatel een stuk door de drukken; lukt dat, dan is het zover. Gaandeweg het vuur lager zetten is een vereiste, trouwens.

Kiep de hele massa in een kom en meng er de eieren, tomatenflinters, tijm en opnieuw zout grondig doorheen plus op het laatst de feta. Verhit de pan met 3 nieuwe eetlepels olijfolie en verdeel er de aardappelmassa in. Dek af en laat op zachtjes vuur bakken tot de bovenkant goeddeels gestold is. Wie wil draait het ding met hulp van de deksel, maar ik vind dat niet nodig.

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.