HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Toscaanse herfstsoep

 

Hoe doet u dat nou, met dat minder brood eten? Ik probeer het, maar het valt niet mee. Koolhydraten zijn niet alleen goedkoop, maar ook makkelijk. Boterhammen, broodjes, bagels zijn gauw belegd met iets met smaak en hup, de buik is weer gevuld. Datzelfde gemak geldt voor aardappels, pasta en rijst. Koolhydraten vermijden en toch lekker eten is een taak, je moet gaan nadenken, anders inkopen, meer geld uitgeven en vervolgens echt in de keuken gaan staan, ook voor de lunch en het ontbijt. En dan werk ik nog aan huis. Als je veroordeeld bent tot broodtrommels of bedrijfskantines wordt het stukken lastiger.

Ik ga daarom de komende tijd een beetje valsspelen. Met bonen. Peulvruchten bevatten weliswaar koolhydraten, maar minder dan al die andere zaken, en zijn daarbij zo vezelrijk dat ze traag zijn, gezond langzaam. Het geeft me de gelegenheid weer eens een forse pan Toscaanse soep te maken. Zijn ze trots op, in de Maremma, in de Monti del Chianti, in de Mugello. U denkt misschien dat Italianen al eeuwen achter de pasta zitten, maar daar klopt niks van. Droge pasta heeft pas in de loop van de 20ste eeuw het midden en noorden van het land veroverd; echt Toscaans eten bestaat uit bonen en brood. Jaja, brood, dat ongezouten, binnen enkele dagen steenharde ‘stomme brood’, pane sciocco, dat in de soep weer eetbaar wordt. Dat laten we weg.

Toscaanse soep is een speeltuin van smaken, texturen en geuren. Voorwaarde is dat je een machtig goede olijfolie hebt om de zaak af te ronden. O, uiteraard is het aanbevelenswaardig om zelf bonen te weken en te koken. Maar ik neem blik.

 

Toscaanse herfstsoep

Voor zeker 8 porties

 

20 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)

2 uien, grof gesneden

3 stengels bleekselderij, in plakjes

1 winterwortel, kleingesneden

genoeg olijfolie extra vergine

2 tenen knoflook, geplet

½ groene kool, grof gesneden

1 of 2 takken rozemarijn

4 bouillonblokjes, paddenstoel of groente

3 blikken à 400 ml zwarte, witte of borlottibonen

 

Week het eekhoorntjesbrood 15 minuten in wat heet water, knijp het uit en hak het fijn. Bewaar het weekwater.

Bak de ui, bleekselderij en wortel een minuut of 3 in een scheut olijfolie. Bak de knoflook en het eekhoorntjesbrood 2 minuten mee. Doe er 1,5 liter water, het zwammenweekwater en de bouillonblokjes bij, breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten garen. Voeg de kool en rozemarijn toe en kook nog eens 15 minuten.

Pureer daarna 2 blikken bonen met hun vocht en voeg toe aan de soep, samen met het andere blik. Met vocht ja, geen idee waarom mensen zeggen dat dat slecht of onsmakelijk zou zijn. Warm goed door, breng op smaak met peper en zout en serveer. Schenk in je bord een gulle sliert olie over de soep; opeten zonder roeren.

 

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

11 reacties op “Recept Toscaanse herfstsoep

  1. Fijn recept Onno! Het minder brood eten is bij mij aardig i geburgerd, vind het ook niet zo moeilijk meer. Ontbijten met havermout. Lunchen; de wetenschap dat ik bovenstaande of vergelijkbare soep in de koelkast heb staan , doet mij uitkijken naar lunchtime . Daarom: ook als je maar met tweeen bent, rustig een grote pan maken en snel afkoelen en koel wegzetten, desnoods invriezen. Onno, hoeveel droge bonen neem je voor dit recept? 500?

  2. Je kunt het vocht uit een bonenblik prima gebruiken, maar het is vaak vrij zout. Vier bouillonblokken, 1,5 liter water en het vocht uit de blikken. Zo'n twee liter vocht.
    Wordt dat niet verschrikkelijk zout? Ik zou met minder bouillonblokken beginnen. Er gaan toch al 20 g gedroogde porcini in…

    1. De moderne bikken bevatten juist weinig zout. De blokjes zijn er om de 1,5 liter water en de groenten van zout te voorzien. Maar neem vooral minder als je dat wilt.

  3. Volgens mij had je vorig jaar een soort gelijk recept…maar dat was ik alweer kwijt, dus ik ben blij met dit recept!
    Ik heb er een halve spitskool in gedaan (lag er toch) maar groene kool vind ik wel fijner…is wat steviger.

    Vanmiddag als lunch…morgen als maaltijd met een pannenkoek…
    Heerlijk…wat een fijne soep!

  4. Soeperdefloep! Dit receptje wilde ik zeker uit gaan proberen. Maar nog geen tijd voor gevonden. Rara wat ik gisteren opgelepeld kreeg bij mijn leuke museum-culi-collega na een dagje mozaieken? Precies. Deze overheerlijke soep! Vooral door de olijfolie-slierten (die wij veelvuldig lieten stromen;) het frequent namaken meer dan waard! Volgende keer met platte perzikjes toe 😉

    1. Baby's lijken vaak krampjes te krijjgen ongeacht wat je eet, had ik wel eens het idee. Maar goed, als je veilig wilt doen, laat dan de knoflook weg. De winderigheid die het mogelijk gevolg van kool en bonen is, kan niet uit de darmen van de moeder weg en komt gegarandeerd niet bij de baby terecht. Geen bezwaren dus!

      1. Dank voor het snelle antwoord! Ik ga voor ze koken morgen en hoop dat m'n vader van 91, die morgen z'n achterkleinzoon gaat bewonderen, het ook lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.