Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept truffade – aardappeltjes met kaas uit Auvergne

 

Aangeschoten voor de camera staan en toch de nieuwe standaard zetten voor culinaire televisie, dat deed Keith Floyd (1943-2009). In 1988 zag ik zijn BBC-serie over Frankrijk, Floyd on France, en schreef er mijn eerste betaalde artikel over. Floyd kookte op locatie en liet ook van harte zien als er dingen mis gingen. In het Baskenland kijkt de vrouw des huizes misprijzend hoe hij piperade maakt. Een discussie volgt boven de pan – hij sprak uitstekend Frans -, waarna madame toont hoe het echt moet. Voeg er Floyds kruidige opmerkingen en de muziek van de Stranglers bij en je krijgt een beeld.

 

 

Floyd was een halve mislukkeling die steeds weer nieuwe projecten ondernam, baantjes, restaurants, echtgenotes, maar vanaf 1984 werd kook-tv maken zijn glorie. Nooit in de studio, altijd in huizen, op boten, wolkenkrabbers, stranden, in Thailand, Australië, Schotland, Italië – de halve wereld. En altijd met a quick slurp onder handbereik. Floyd werd een rolmodel voor vele programmamakers, waaronder Joop Braakhekke. De hele internationale kooktelevisie is hem schatplichtig.

Maandag 27-2 is er bij FC Hyena in Amsterdam-Noord een hele Floyd-filmavond. Op fchyena.nl kun je je plek reserveren. Feest!

Ik heb mijn Floyd on France-kookboek doorgelopen en besloot tot het maken van truffade, winters gebakken aardappelen met kaas uit Auvergne. Maar ik doe toch net even anders dan hij doet. Sorry, mate. De eigenlijk onvervangbare verse Laguiolekaas vervang ik door Goudse. Moeten we wel puike boerenkaas nemen.

 

 

 

Truffade – aardappeljes met kaas uit Auvergne

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1 kg vastkokende of halfkruimige aardappelen, geschild, in blokken

100 g mager rookspek, in reepjes

4 eetlepels eendenvet of olie

3 tenen knoflook, gehakt

250 g jonge of jong belegen boerenkaas, grof gesneden

 

 

Doe de aardappelen met het spek en de olie in een koekenpan. Voeg zout toe en smoor op laag vuur onder een deksel tot de piepers gaar zijn (circa 20 minuten). Haal het deksel weg, zet het vuur wat hoger en schep en druk met de spatel om de stukjes half kapot te maken. Bak tot het lekker kleurt. Voeg de knoflook toe. Nauwelijks meebakken betekent auvergnate heftigheid, iets langer is milder. Geef een draai aan de pepermolen, voeg de kaas toe en laat die al omscheppend smelten. Wacht niet maar serveer meteen, anders wordt de kaas stug.

Serveer met een groene, beknoflookte salade, en denk niet dat dit klein ogende gerecht te weinig zal zijn (tenzij je pubers in huis hebt).

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.