Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept Turkse pittige salsa bij vlees

Een warm bad, dames en heren, een warm bad. Op zoek naar een restaurant in de buurt van bioscoop Rialto dreven wij af naar de Amsterdamse van Woustraat, en vonden wij Revan, met ‘Turkish cuisine’ op de ruit. Dat klinkt blijkbaar chiquer dan Turkse keuken. En verdraaid, het wás chiquer dan de andere Turkse restaurants die ik ken. In die zin dat het er eerst een vooral lekkerder was, veel lekkerder, en daarbij visueel smaakvol, op het bord en om ons heen. Het gros van de etnische eethuizen blijft hangen in het halfgroezelige, het verdienstelijke, met wrakke vloeren, bonkige tafels en scheef Nederlands op de kaart. De eigenaar heeft zelf de wc geverfd, de stoelen zijn derdedehands en de kok oefende in het land van herkomst beslist een ander beroep uit. Dat heeft wel iets aantrekkelijks ook, natuurlijk. Je eet er goedkoop en de uitstraling van het etablissement is dermate bescheiden dat je je kunt verbeelden dat niemand de glorieuze culinaire kwaliteiten kent buiten jijzelf. Het is jouw vondst, en alleen jouw klandizie houdt de deurwaarder op afstand. Waarschijnlijk klopt dat.

Voorzichtigjes komen er echter andere etnische restaurants op. Zoals Revan. Groot, mooi ingericht, modern in plaats van folkloristisch, maar bovenal met een keuken waar fantastisch gekookt wordt. En uiterst authentiek – zo at ik in Turkije ook (alleen minder goed!). Probeer vooral de antep ezmesi, een salsa die hier als voorgerechtje op de kaart staat, maar die thuis ook de ideale begeleider van geroosterd vlees is. De kok wou zijn recept niet geven, dus hier is mijn imitatiepoging: breng een pan water aan de kook, kruis de tomaten licht in met een mes en dompel ze 5 seconden in het water. Trek het vel eraf en snijd ze aan heel, heel kleine stukjes. Verwijder van de paprika en peper de zaden en zaadlijsten en snipper ze dan net zo klein of kleiner dan de tomaat. Snipper de ui en de peterselie net zo fijn. Roer de tomatenpuree met de knoflook, olie en citroensap en meng daarna met de tomaat, ui en pepers/paprika’s (paprika’s zijn ook pepers, capsicum, maar dat wist u). Breng flink op smaak met de chilivlokken en zout en misschien meer citroensap. Zet minstens een kwartier in de koelkast en bak ondertussen de kipfilet, biefstuk of lamskoteletten waar je het bij gaat geven.

Pittige Turkse tomatensalsa

Voor 4 personen:

2 vleestomaten

1 rode puntpaprika

1 lichtgroene puntpeper (Turkse winkel)

1 rode ui

1 handje platte peterselie

1 dikke theelepel tomatenpuree

1/2 teen knoflook, gesnipperd

2 eetlepels olijfolie

sap van 1/2 citroen

mespunt chilivlokken

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.