Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept uiensoep – Volkskeuken van 30 december

Bent u al in een oudejaarsstemming? Kijkt u al terug naar het oude jaar, formuleert u wensen voor de toekomst? Voornemens misschien? Ach, het gaat toch allemaal anders dan we denken. Tien jaar terug had ik wellicht kunnen hopen dat ik nu voor kerst lekker een week in het diepste Frankrijk zou zitten, maar dat ik dan draadloos krantenstukjes zou opsturen, nee. Noch dat ik ter inspiratie het internet op kon. Bijblijven doe ik behalve met de site van de Volkskrant vooral met voeding.web-log.nl. Dat is niet alleen een degelijke bron van informatie, maar ook een vermakelijke

. Dit keer leer ik niet alleen dat maagzuurremmers de kans op botbreuken sterk verhogen, maar ook dat ontlasting wellicht een geneesmiddel tegen diarree is en dat strijken, dweilen en afwassen de kans op borstkanker verkleint. Kijk, daar heb je wat aan…

Een kwart van de wereldbevolking heeft last van buikkramp. En wie gezopen heeft, nou ja, matig dan, heeft een betere kans om een hoofdwond te overleven. Verder heeft een Britse boerin ‘uitgevonden’ dat je van spruitjes minder gaat winden als je ze kort kookt. Mooi. Ik denk dat ik ga uitvinden dat biefstuk bruin en lekker wordt als je hem bakt in een koekenpan.

Uien schijnen ook flatulentie te veroorzaken, maar kort koken helpt niet. Integendeel. Hoe dan ook, het nieuws was de inspiratie voor het maken van

een klassieke uiensoep, gisteren. Nu is er uiensoep en uiensoep. Het geheim tussen een lekkere en een fantastisch lekkere is geduld. Geduld om de uien rustig te laten bruinen. En nee, dan heb je geen flesjes soepbasis nodig.

Smoor de uien in de boter in een braadpan onder een deksel en op betrekkelijk laag vuur tot ze volkomen zacht geworden zijn. Giet af en toe het water weg dat in het deksel condenseert en ga door tot de uien mooi bruinen; dat duurt wel een half uur. Voeg dan de bloem toe en meng alles goed. Giet er de bouillon bij en kook een kwartier of wat langer. Rooster de sneden stokbrood goudbruin. Doe de soep vervolgens in kommen, leg er plakken stokbrood op en bestrooi alles met de kaas. Zet de kommen onder een grill en gratineer tot het een mooi kleurtje heeft.

Uiensoep voor 4:

500 g uien, in plakken

50 g boter

1 eetlepel bloem

1 l bouillon

4 of 8 plakken (oud) stokbrood

100 g geraspte Gruyère of belegen Goudse

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.