Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept uiensoep – Volkskeuken van 30 december

Bent u al in een oudejaarsstemming? Kijkt u al terug naar het oude jaar, formuleert u wensen voor de toekomst? Voornemens misschien? Ach, het gaat toch allemaal anders dan we denken. Tien jaar terug had ik wellicht kunnen hopen dat ik nu voor kerst lekker een week in het diepste Frankrijk zou zitten, maar dat ik dan draadloos krantenstukjes zou opsturen, nee. Noch dat ik ter inspiratie het internet op kon. Bijblijven doe ik behalve met de site van de Volkskrant vooral met voeding.web-log.nl. Dat is niet alleen een degelijke bron van informatie, maar ook een vermakelijke

. Dit keer leer ik niet alleen dat maagzuurremmers de kans op botbreuken sterk verhogen, maar ook dat ontlasting wellicht een geneesmiddel tegen diarree is en dat strijken, dweilen en afwassen de kans op borstkanker verkleint. Kijk, daar heb je wat aan…

Een kwart van de wereldbevolking heeft last van buikkramp. En wie gezopen heeft, nou ja, matig dan, heeft een betere kans om een hoofdwond te overleven. Verder heeft een Britse boerin ‘uitgevonden’ dat je van spruitjes minder gaat winden als je ze kort kookt. Mooi. Ik denk dat ik ga uitvinden dat biefstuk bruin en lekker wordt als je hem bakt in een koekenpan.

Uien schijnen ook flatulentie te veroorzaken, maar kort koken helpt niet. Integendeel. Hoe dan ook, het nieuws was de inspiratie voor het maken van

een klassieke uiensoep, gisteren. Nu is er uiensoep en uiensoep. Het geheim tussen een lekkere en een fantastisch lekkere is geduld. Geduld om de uien rustig te laten bruinen. En nee, dan heb je geen flesjes soepbasis nodig.

Smoor de uien in de boter in een braadpan onder een deksel en op betrekkelijk laag vuur tot ze volkomen zacht geworden zijn. Giet af en toe het water weg dat in het deksel condenseert en ga door tot de uien mooi bruinen; dat duurt wel een half uur. Voeg dan de bloem toe en meng alles goed. Giet er de bouillon bij en kook een kwartier of wat langer. Rooster de sneden stokbrood goudbruin. Doe de soep vervolgens in kommen, leg er plakken stokbrood op en bestrooi alles met de kaas. Zet de kommen onder een grill en gratineer tot het een mooi kleurtje heeft.

Uiensoep voor 4:

500 g uien, in plakken

50 g boter

1 eetlepel bloem

1 l bouillon

4 of 8 plakken (oud) stokbrood

100 g geraspte Gruyère of belegen Goudse

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.