HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept varkenshaasje met witte wijn en rozemarijn

spelbord_4xproeven.pngJe moet maar durven. ‘Wijnproeverijen zijn vaak tijdrovend en ongezellig.’ Nou, niet als ik erbij ben. De kreet staat op 4xProeven, een box met een soort spelbord en vier flesjes wijn, die pretendeert het ongezellige wijnproeven gezellig te maken. En leerzaam natuurlijk. Er zitten vier wijnen van bekende druivensoorten in, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah, en er is materiaal om de flessen zo af te plakken dat niemand weet wat wat is. Nummers erop, proeven en dan maar discussiëren.

Het principe klopt. Als een bus zelfs. De mensen die anderhalve week geleden de seminars van de Volkskrant Wijnwinkel meemaakten, kunnen het beamen: door meerdere wijnen naast elkaar te proeven leer je veel. Beginners realiseren zich ineens dat ook zij allerlei verschillen proeven; dat is beslist niet aan geoefende wijnmensen voorbehouden. Bij die seminars waren deelnemers verbaasd over de vrij dure wijnen die er geschonken werden. Maar het zijn juist de duurdere wijnen die het meeste karakter hebben, die de kenmerken van de druivensoorten en hun oorsprong het duidelijkst laten zien. En daar gaat 4xProeven de mist in. De vier wijnen zijn zeer bescheiden Vins du Pays d’Oc, die veel te veel op elkaar lijken.

Dan kun je op www.4xproeven.nl stoer roepen dat ‘die zogenaamde wijnkenner mooi door de mand viel’, maar ik ben bang dat de verkopers zelf er met deze wijnen ook niks van zouden bakken.

Leren proeven doe je door een paar flessen, echte flessen, tegelijk open te trekken. Dan heb je na afloop misschien een paar halfvolle over, maar die zijn de volgende dag ook best lekker. Bij varkenshaas met witte wijn en rozemarijn bijvoorbeeld, reuze simpel, reuze lekker: snijd de varkenshaas in mootjes van 2 cm dik. Zout ze. Verhit een scheut olijfolie en bak er het vlees in op halfhoog vuur, samen met de knoflook en de rozemarijn. Verwijder de knoflook zodra hij meer dan goudgeel is. Draai het vlees af en toe om; 6 minuten baktijd is genoeg. Haal het uit de pan, schenk daar de wijn in en laat inkoken tot het bijna verdwenen is. Wentel er het vlees in rond en serveer. Erbij: gebakken aardappeltjes.

Varkenshaas met rozemarijn en witte wijn

voor 4 personen:

600 gram varkenshaas

olijfolie

1 teen knoflook, geplet

2 takken rozemarijn

1 dl witte wijn

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.