HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept varkenshaasje met witte wijn en rozemarijn

spelbord_4xproeven.pngJe moet maar durven. ‘Wijnproeverijen zijn vaak tijdrovend en ongezellig.’ Nou, niet als ik erbij ben. De kreet staat op 4xProeven, een box met een soort spelbord en vier flesjes wijn, die pretendeert het ongezellige wijnproeven gezellig te maken. En leerzaam natuurlijk. Er zitten vier wijnen van bekende druivensoorten in, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah, en er is materiaal om de flessen zo af te plakken dat niemand weet wat wat is. Nummers erop, proeven en dan maar discussiëren.

Het principe klopt. Als een bus zelfs. De mensen die anderhalve week geleden de seminars van de Volkskrant Wijnwinkel meemaakten, kunnen het beamen: door meerdere wijnen naast elkaar te proeven leer je veel. Beginners realiseren zich ineens dat ook zij allerlei verschillen proeven; dat is beslist niet aan geoefende wijnmensen voorbehouden. Bij die seminars waren deelnemers verbaasd over de vrij dure wijnen die er geschonken werden. Maar het zijn juist de duurdere wijnen die het meeste karakter hebben, die de kenmerken van de druivensoorten en hun oorsprong het duidelijkst laten zien. En daar gaat 4xProeven de mist in. De vier wijnen zijn zeer bescheiden Vins du Pays d’Oc, die veel te veel op elkaar lijken.

Dan kun je op www.4xproeven.nl stoer roepen dat ‘die zogenaamde wijnkenner mooi door de mand viel’, maar ik ben bang dat de verkopers zelf er met deze wijnen ook niks van zouden bakken.

Leren proeven doe je door een paar flessen, echte flessen, tegelijk open te trekken. Dan heb je na afloop misschien een paar halfvolle over, maar die zijn de volgende dag ook best lekker. Bij varkenshaas met witte wijn en rozemarijn bijvoorbeeld, reuze simpel, reuze lekker: snijd de varkenshaas in mootjes van 2 cm dik. Zout ze. Verhit een scheut olijfolie en bak er het vlees in op halfhoog vuur, samen met de knoflook en de rozemarijn. Verwijder de knoflook zodra hij meer dan goudgeel is. Draai het vlees af en toe om; 6 minuten baktijd is genoeg. Haal het uit de pan, schenk daar de wijn in en laat inkoken tot het bijna verdwenen is. Wentel er het vlees in rond en serveer. Erbij: gebakken aardappeltjes.

Varkenshaas met rozemarijn en witte wijn

voor 4 personen:

600 gram varkenshaas

olijfolie

1 teen knoflook, geplet

2 takken rozemarijn

1 dl witte wijn

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.