Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Vietnamese biefstuk

 

 

Kijk, het is al niet een streek met een gul uitgestrooide culi-infrastructuur. De Tonnerrois blinkt uit door immense ruimte en een verdachte rust: er is geen werk. In het dorp waar ons tweede huis staat zijn nog vier akkerbouwers actief op 266 inwoners, en in Tonnerre zelf heerst lamlendigheid. Vandaar dat er een pizzeria is, een duurder restaurant en een dönertent. Niks meer. Maar we hadden onze rots in de branding, de Vietnamees. Een nooit waargenomen eigenaar/kok die werkelijk zeer uitstekend kookte, diens verlegen echtgenote en de alle avonden meehelpende puberzoon. En opeens was het zaakje dicht. Fermeture definitive, monsieur, sprak de zoon zachtjes aan de telefoon. ‘Een ernstige ziekte’ van de vader, hoorden we in de kroeg, de volgende ochtend.

Merde.

Vietnamezen zoeken wij overal op, meestal al na een week Frans eten. Room, boter, boter en room, vlees vlees vlees en dan vis, dan ben je wel toe aan iets met groente erin, iets met een pittigheidje misschien.

En zo zaten we onlangs na wat internetspitwerk bij Hanoi in Auxerre. Het was een klein restaurant in een achterafstraat met verder niks, maar jaja, vanaf twaalf uur liep het geheel en al vol, dertig eters in het lokaaltje. Zo gaat dat in Frankrijk. Specialiteit de la maison was boeuf luc lac, dobbelstenen gewokte, gemarineerde biefstuk met rode ui en sla. Nooit van gehoord. Blijkt een fusion-erfenisje van de Fransen in Indochina. Vlees ongaar laten, zoals de Fransen doen met biefstukken, was elders in de wereld onbekend, want bloedlink. Maar kruisbestuivend kwam het er in Vietnam toch van, toen de Fransen daar de baas waren. Luc lac is een onomatopee en staat voor het geluid van rammelende dobbelstenen.

Thuis meteen ook gemaakt, maar lekker met lamsvlees.

 

Biefstuk luc lac

Voor 4 personen

 

400 g kogelbiefstuk (ik nam trouwens lamsbout)

4 eetlepels Japanse sojasaus

1 eetlepel (bruine) suiker

2 eetlepels vissaus

2 tenen knoflook, geperst

1 rode ui

2 eetlepels rijstazijn of wijnazijn

bosje waterkers (of 1 little gem)

stuk of 8 lekkere mini-tomaatjes

4 eetlepels olie

 

Snijd het vlees in mooie dobbelstenen en marineer die 1 uur of een dag in de sojasaus, suiker, vissaus en geperste knoflook. Laat een uur voor het bereiden buiten de koelkast.

Snijd de ui in zeer dunne flinters en meng met de azijn en wat zout. Was en droog de waterkers of snij zoals ik de little gems in reepjes. Leg op een schaal en versier met de tomaatjes.

Verhit een wok op een loeiende vlam tot hij rookt. Doe er een sliertje olie en het vlees in en roerbak het af en toe omscheppend tot het leuk kleurt, in een minuut of 3. Schep op de sla en bekroon met de ui. Eet met rijst.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.