En dan opeens is er weer zo’n briljante invulling van waar het internet voor bedoeld is. Speciaal voor ons, u en mij, lekkerbekjes, smullers, culinisten en gastronautjes! Op tokowijzer beschrijven ene ‘Kattebelletje’ en ‘kok Robin’ al die producten uit de toko waar wij zo vaak naar staren maar die we nooit kopen, omdat we niet weten wat het is, hoe het smaakt, hoe je het gebruikt en welk merk het beste is. Fantastisch!
Kattebelletje heeft Chinees gestudeerd, zo lees ik, en enkele jaren in China gewoond, dus ze weet waar ze het over heeft. Ik citeer: ‘Natuurlijk verrichten wij vergelijkend warenonderzoek op vaak aangeschafte producten: wat is bijvoorbeeld de beste Chinese azijn? Maken de verschillende dumplings nou echt uit? En wat bedoelen ze nou met sweet bean paste?’
Ik bedoel maar. En dikwijls staan er bij de ingrediënten nog recepten ook.
Tijd voor een van mijn favoriete Vietnamese gerechten, de ronkend lekkere niet-gefrituurde loempia met garnalen en groenten in een zacht vel van rijstmeel, goi cuon.
Maak eerst de dipsaus: maal de pinda’s fijn, maar niet te fijn (ik gebruik het messenbekertje dat bij de staafmixer hoort). Meng breng 1 dl water aan de kook met de azijn en de suiker. Laat afkoelen. Roer er de pepers, knoflook, limoensap, vissaus en pinda’s door.
Breng een pan water met zout aan de kook en doe er de mihoen in. Draai het vuur uit en laat 2 minuten staan. Spoel koud af, laat uitlekken en knip of snijd iets kleiner. Snijd de garnalen in de lengte door.
Doop de rijstvellen één voor één voorzichtig in handwarm water tot ze zacht zijn, leg ze op een droge doek en vul ze ook weer een voor een. Verdeel er een kwart van de sla, wortel, taugé, kruiden en garnalen over, plus een pluk glasnoedels. Maak het maar artistiek, want nat rijstpapier is doorzichtig. Vouw het papier er voorzichtig omheen, eerst van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen, en dan rollen, een beetje strak, maar voorzichtig. Dip en eet onmiddellijk.
Zachte Vietnamese loempia’s met garnalen
Voor 4 personen:
80 gram mihoen
24 gekookte grote garnalen, gepeld
handvol in repen gesneden sla
handje vers muntblad
handje vers korianderblad
handje geraspte wortel
handje taugé
4 grote vellen rijstpapier, van 22 cm doorsnee, of 8 kleinere
dipsaus:
1 eetlepel azijn
1 eetlepel suiker
1 rode peper, gesneden
2 tenen knoflook, geperst
3 eetlepels limoensap
6 eetlepels Thaise of Vietnamese vissaus
25 gram geroosterde pinda’s