Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept Vietnamese zachte loempia’s met garnalen

En dan opeens is er weer zo’n briljante invulling van waar het internet voor bedoeld is. Speciaal voor ons, u en mij, lekkerbekjes, smullers, culinisten en gastronautjes! Op tokowijzer beschrijven ene ‘Kattebelletje’ en ‘kok Robin’ al die producten uit de toko waar wij zo vaak naar staren maar die we nooit kopen, omdat we niet weten wat het is, hoe het smaakt, hoe je het gebruikt en welk merk het beste is. Fantastisch!

Kattebelletje heeft Chinees gestudeerd, zo lees ik, en enkele jaren in China gewoond, dus ze weet waar ze het over heeft. Ik citeer: ‘Natuurlijk verrichten wij vergelijkend warenonderzoek op vaak aangeschafte producten: wat is bijvoorbeeld de beste Chinese azijn? Maken de verschillende dumplings nou echt uit? En wat bedoelen ze nou met sweet bean paste?’
Ik bedoel maar. En dikwijls staan er bij de ingrediënten nog recepten ook.

Tijd voor een van mijn favoriete Vietnamese gerechten, de ronkend lekkere niet-gefrituurde loempia met garnalen en groenten in een zacht vel van rijstmeel, goi cuon.

Maak eerst de dipsaus: maal de pinda’s fijn, maar niet te fijn (ik gebruik het messenbekertje dat bij de staafmixer hoort). Meng breng 1 dl water aan de kook met de azijn en de suiker. Laat afkoelen. Roer er de pepers, knoflook, limoensap, vissaus en pinda’s door.

Breng een pan water met zout aan de kook en doe er de mihoen in. Draai het vuur uit en laat 2 minuten staan. Spoel koud af, laat uitlekken en knip of snijd iets kleiner. Snijd de garnalen in de lengte door.

Doop de rijstvellen één voor één voorzichtig in handwarm water tot ze zacht zijn, leg ze op een droge doek en vul ze ook weer een voor een. Verdeel er een kwart van de sla, wortel, taugé, kruiden en garnalen over, plus een pluk glasnoedels. Maak het maar artistiek, want nat rijstpapier is doorzichtig. Vouw het papier er voorzichtig omheen, eerst van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen, en dan rollen, een beetje strak, maar voorzichtig. Dip en eet onmiddellijk.

Zachte Vietnamese loempia’s met garnalen

Voor 4 personen:

80 gram mihoen

24 gekookte grote garnalen, gepeld

handvol in repen gesneden sla

handje vers muntblad

handje vers korianderblad

handje geraspte wortel

handje taugé

4 grote vellen rijstpapier, van 22 cm doorsnee, of 8 kleinere

dipsaus:

1 eetlepel azijn

1 eetlepel suiker

1 rode peper, gesneden

2 tenen knoflook, geperst

3 eetlepels limoensap

6 eetlepels Thaise of Vietnamese vissaus

25 gram geroosterde pinda’s

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.