Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept wilde zalm met rozemarijn

Vandaag begint de Week van de Zee, georganiseerd door Stichting Noordzee. Thema dit keer: vis. Ja, kom er maar op hè. En ik moest denken aan zo’n mop die begint met ‘ik heb een goed bericht en een slecht bericht’. Vis eten is een heikele zaak, tegenwoordig. Aan de ene kant horen we dat het vreselijk gezond is, en aan de andere dat je allerlei vis niet moet eten als je ook maar een beetje oog hebt voor het milieu. Welke, dat lees je op www.goedevis.nl. Het goede nieuws is dat er een paar vissoorten verhuisd zijn van de oranje afdeling, twijfelachtig, naar de groene, ‘prima keus’. Maar als je scherp kijkt, zie je dat het niet om vissoorten gaat, maar om op een bepaalde plaats en met een bepaalde methode gevangen vis.

Tong is goed, mits door Nederlandse vissers gevangen met ‘staand wand’. Schaars spul. Tien tegen een is de tong die u in uw winkelomgeving vindt fout.
Mijn ervaring is dat veel viswinkels dat soort details niet of slecht aangeven. Je moet dus vragen. Zeuren. Supermarkten lijken er harder aan te werken. Mijn Dekamarkt is hard bezig alleen nog vis met het MSC keurmerk, Marine Steward Council, in de schappen te krijgen.
Met dat MSC gaat het trouwens goed. Vissers doen hun best om erbij te komen en passen daarom hun handelwijze aan; zo heeft onze eigen haring die erkenning nu. Maar nogmaals, ik zou het liefst bij de visboer duidelijk bordjes willen zien, met óf MSC erop, óf het groen, oranje en rood van de Viswijzer. Dat laatste ga ik niet meemaken, wed ik. Want hinderlijk veel van de allerlekkerste vissen vallen in het rood.
Het recept van vandaag heb ik van mediterrane-kruidenkweker Bastin in Zuid-Limburg – waarover een andere keer meer. Stook je oven op tot maximaal, 250 of, beter, 300 graden. Zout en peper de zalm. Gebruik de kleine zijplukjes van de rozemarijn, wentel ze door de olie en prik ze aan één kant in de vis, zodat ze uitsteken. Overgebleven rozemarijn kan voor de smaak nog onder de vis gelegd worden. Smeer de filets lichtjes in met olie en braad ze in de oven in maximaal 10 minuten, zodat de rozemarijn bros wordt.

Zalm met krokante rozemarijn
Voor 4 personen:

4 stukken zalmfilet (wild of biologisch) van 150 gram
2 takken verse rozemarijn
olijfolie

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.