NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept zomerdessert met fruit en fromage frais

Emmers kon ik ervan op, op vakantie, vroeger: fromage frais. Of fromage blanc. Ik heb ook nooit helemaal het verschil begrepen. Is er ook nog faisselle, trouwens. Bij ons heet al dat spul kwark, maar dat is een naam die me er eerder van afhoudt, een woord speciaal uitgevonden voor of door diëtistes, zuunig en modderig tegelijk, met je klompenvoeten in het drassige veen, doe maar gewoon dan doe je enzovoort.
Fromage frais is Frans voor verse kaas. Meestal is hij ‘battu’, losgeklopt en glad. La faiselle is dat nu juist niet, die zit in een plastic korfje, zodat je de rulle textuur nog kunt proeven. Fransen eten het met suiker, soms met suiker en room, jawel, niet als toetje maar als kaasgerecht. In plaats van het plateau de fromage dus, en als je niet uitkijkt komt er nog een ‘echt’ dessert achteraan.

 

Vroeger was alles 40 procent vet in de droge stof, zoals dat verplicht moest worden vermeld, nu gaat ook Frankrijk over op de aanduiding van het percentage in het geheel. Dat uiteraard een stuk lager ligt; fromage frais bevat veel water. Toch is er meer en meer verse kaas van 0 procent te koop, die dan gaat smaken als de gips waar ik in moest happen toen ik een beugel kreeg, dik veertig jaar geleden.

 

Voor Fransen is fromage frais geen dessert, ik zei het al, ook al kiep je er de hele suikerpot overheen. Maar wij denken er anders over. Met mijn vriend Klaas voorop. Hij verzon tussen het klussen door om er een ‘terrine’ mee te maken. Een rinse terrine van vers fruit met fromage frais. Een gouden idee, messieurs-dames, waar de Fransen nog eens iets van kunnen leren. Moeten ze wel eerst eventjes Nederlands leren lezen: week de gelatine in wat koud water. Neem gevarieerd zomerfruit, maar vooral geen kiwi, papaja, ananas of vijgen, wat die bevatten enzymen die de gelatine afbreken. Neem een vorm van anderhalve liter inhoud; hij mag ook van plastic zijn. Vet hem heel licht in met neutrale olie.

 

Verwarm de room – koken hoeft niet – en los er de gelatine in op. Roer de fromage frais los met de suiker en meng er de room met gelatine grondig door. Doe een laag in de vorm en leg er fruit in. Bouw laagjes fruit en fromage frais tot de vorm vol is. Dek af met een laagje lastic folie en zet minstens vier uur in de koelkast. Stort hem op een schotel en garneer met overgebleven fruit.

  

Terrine van fromage frais en zomerfruit

Voor 6-8 personen

10 gram gelatine (waarschijnlijk 6 velletjes)

500 gram fromage frais (of desnoods kwark)

100 gram suiker

beetje neutrale olie

2 dl slagroom

700 gram gemengd zomerfruit (aardbeien, bessen, meloen, pruimen)

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

2 reacties op “Recept zomerdessert met fruit en fromage frais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.