Volkskeuken receptenVoorgerechten

Coquilles met gesmoorde paprika

Er was een tijd dat coquilles nog jakobsschelpen heetten. Alleen at niemand ze toen boven de rivieren. Maar zoals we allemaal weten doet niet alleen een fraai opgemaakt bord eten, ook de lyriek van de omschrijving helpt. ‘Oma’s appeltaart’ verkoopt niet alleen beter, hij smaakt lekkerder – daar zijn wetenschappers op afgestudeerd. Vandaar dat de naam jakobsschelpen of zelfs kammosselen – klinkt beslist niet aantrekkelijk – ingeruild is voor coquilles, waarna de tweekleppigen in eetgrage kringen een ware reputatie kregen. Dat een Fransman dat niet begrijpt zonder ‘Saint-Jacques’ erachter (alle schelpen zijn coquilles) geeft niet. Wat zijn ze heerlijk! Of beter, wat kunnen ze heerlijk zijn! Want vers of niet vers lijkt bij, eh, nou goed, coquilles belangrijker dan bij sommige ander zeevoedsel. Een echte kok bestelt ze in de schelp en haalt ze er zelf uit. Ze leven dan nog en zijn optimaal. Eenvoudige buurtinkopers zoals ik, die niet delen van dagen slijten in horecagroothandels, moeten zich verlaten op de lokale visverkoper. Dat gaat in mijn geval heel goed. Ernstig kijken, netjes vragen of het allemaal past en kan en wanneer het beste aanschafmoment is helpt. Vergeet niet te benadrukken dat je mooie grote wilt. En dan fluks opeten natuurlijk.

 

Coquilles met gesmoorde paprika

Voorgerecht voor 2

 

4 of 6 kloeke coquilles

1 stoplicht paprika’s, rood, geel, groen

1 teen knoflook, geplet

4 eetlepels olijfolie

snuf chilipeper

2 eetlepels boter

takje tijm

3 eetlepels droge sherry

 

Controleer de coquilles. Wij houden niet zoals de Fransen van het oranje ‘corail’, maar meestal heeft de visman dat er al afgehaald. Aan de zijkant van het witte nootje kan echter nog een klein, wat harder dingetje zitten: trek dat eraf.

Snijd de paprika’s aan repen. Bak ze met de knoflook in de olie. De paprika’s moeten gaar worden en een beetje karamelliseren. Dat lukt het beste met halfhoog vuur en het deksel schuin, maar blijf erbij. Breng op smaak met zout en chilipeper. Verwijder als je dat wilt de knoflook.

Bestrooi de coquilles met zout. Verhit de boter in een klein koekenpannetje, zo groot dat ze er goed in passen. Laat de boter bruisen en doe de coquilles met de tijm erin als hij begint te bruinen. Bak ze zo’n 1,5 minuut per kant en draai af en toe om.

Haal ze uit de pan. Verdeel de paprika’s over 2 (hete) borden en schik de coquilles ertegen. Blus de pan met de sherry, roer en giet erover.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.