GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept rijst met pijnboompitten en kaneel

Terwijl de beek murmelt, de cicaden in de bomen juichen en ik de 35 graden van de Corsicaanse schaduw trotseer, lees ik op Volkskrant.nl/volkskeuken het culinaire wedervaren van Mac van Dinther in New York. Hij betaalt er weer eens bakken geld voor driesterrendiners. Daaronder prijken de rituele bezwaren van lezers die herinneren aan de honger in de wereld. Veel geld voor eten uitgeven maakt je tot een snob.

Tja. Veel geld voor een designkeuken niet. Mensen laten een keuken van 30.000 euro neerzetten om vervolgens alleen de magnetron te gebruiken. Is dat nou woningverbetering, cynisme of toch ook snobisme?

Hier op Corsica is alles flink duur. Reken de overtocht erbij, de schandelijk lange duur van onze vakantie en ons overdreven uit-etengedrag en je begrijpt dat er zakken vol moeizaam verdiend freelancersgeld over de balk gesmeten worden. Ik ben dus ook een snob. Een cynische snob die aan vakantieverbetering doet. Mooi, ik zit er niet mee. Nu voor u en voor mij nog iets lekker snobby’s verzinnen voor in de pan. Kreeft, kaviaar, truffels? Mwah, nee zeg. Kleyns Nieuw Culinair Snobisme draait meer om aardappels met spek, maar dan wel de allerbeste aardappels en het allerbeste spek. Alleen nu even niet, vanwege de Corsicaanse hitte. Wij eten vandaag plakken zwaardvis van de grill, gewoon met een part citroen, en daarbij rijst met pijnboompitten:

Zet de rijst in koud water, minstens 10 minuten, beter een uur. Snijd de uien in dunne plakken en bak die in een dikke lepel boter zachtjes bruin en gaar. Bestrooi met zout en bewaar.

Breng de rijst in ruim vers water met zout aan de kook en reken exact 8 minuten vanaf het moment dat het water weer kookt. Doe in een zeef en spoel af met heet water uit de kraan. Doe terug in de kookpan en bewaar. Smelt de resterende boter in een pannetje.

Bak de pijnboompitten in een scheutje olie op halfhoog vuur tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Voeg de knoflook toe, laat nog 30 seconden meebakken en doe er dan de rijst bij. Schep om met de kaneel, peper en gesmolten boter en bekroon met de uien.

Rijst met pijnboompitten en kaneel

Bijgerecht voor 4 personen:

300 gram basmatirijst

2 uien

3 dikke eetlepels roomboter

75 gram pijnboompitten

olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

mespuntje kaneel

flink versgemalen zwarte peper

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.