HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept riso met verse erwtjes

Terwijl ik dit schrijf verregent mijn dochter op haar schoolreis in Walibi. Hadden ze het maar afgelast. Want zij en haar vader zijn watjes met een pest aan alles wat op achtbanen lijkt. Moet je net in Walibi zijn. Somber staar ik naar de website. ‘Thrills’ staat er. Hartjes duiden aan hoe thrilling het is, maar van de vijf krijgt slechts eentje, een conventionele achtbaan, er drie. De rest doet vier of vijf. G-Force, Goliath, The Tomahawk en al die andere ellende behoren voor mij en mijn dertienjarige tot de categorie instrumenten waarmee men in de Middeleeuwen mensen bekentenissen afdwong. Nu betalen ze ervoor.

Vroeger had je broodjes mee en kreeg je een banaan, nu moet er uiteraard friet gegeten worden. Dat heeft de schoolleiding bedacht. Nou heb ik daar niks tegen. Althans, tegen het idee. De gefrituurde praktijk zal echter wel weer niet overhouden. Treurfriet met kwak uit een emmer eten terwijl je van onder een afdakje naar de gietende regen kijkt. Leuk. Schoolreis. En dan maar eens kijken of iedereen het binnen houdt.

‘Wordt het Goliath? Dit is de meest sensationele achtbaan van de Benelux… of liever de spectaculaire El Condor die jou een unieke ervaring biedt, je hangt aan de onderkant van de baan en bij de loopings vliegen alle benen de lucht in!’ juicht de Walibitekstschrijver. Hij of zij krijgt vast betaald per uitroepteken. En ‘het zuidelijke Italiaanse temperament komt bij iedereen naar boven in Il Gladiatore!’

Temperament? De macaroni van gisteren zullen ze bedoelen.

Vanavond zal ik mijn dooreen geschudde gemoed van mijn Charlotte maar proberen te herstellen met een gerecht met noordelijk Italiaans temperament: de risi e bisi uit de Veneto, rijst met verse doperwtjes. Het is een simpele risotto die geen risotto heet, aangezien hij niet de hele tijd wordt geroerd. Daarvan zouden de erwtjes kapot gaan.

Dop de erwtjes. Bak het uitje met de pancetta een paar minuten zachtjes in de helft van de boter. Doe de erwtjes erbij en de bouillon. Strooi dan de rijst in de pan en kook tot die al dente is (ongeveer 18 minuten). Voeg de peterselie, de resterende boter en de kaas toe, roer en serveer.

Risi e bisi voor 4 personen:

1 uitje, fijngehakt

30 g pancetta of mager spek, in kleine blokjes

50 g boter

1 kg verse doperwtjes (250 gram gedopt)

1 l runderbouillon

200 g risottorijst

handjevol platte peterselie, fijngehakt

2 eetlepels parmigiano, geraspt

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.