GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept rodekoolsalade

Een beetje te laat om nog aan de Sint te vragen, maar misschien is het iets voor Kerst: De dood in de pot? van culinair schrijfster Florine Boucher en voedingsmicrobioloog Rijkelt Beumer (uitgeverij Pereboom). Het is beslist een aanrader voor de depressieven onder ons.

Zie je het niet meer zitten, besteed je geld dan niet aan prozac of touw, maar ren naar de boekwinkel en nestel je thuis op de bank met een fles desinfecterende calvados en dit opbeurende bundeltje. Telkens komt er een lekker recept – en geloof me, Boucher grossiert in lekker – en vervolgens ronkt Beumer over alle verschrikkelijks dat voor en tijdens de bereiding leeft of zich ontwikkelt. De afschuwelijkste besmettingen komen voorbij, legers bacteriën, schimmels en andere micro-organismen worden besproken.

En ondanks alle kiemgetallen is de conclusie telkens dat bij inachtname van de gebruikelijke hygiëne wij er niet ziek door worden. Is dat een opsteker of is het dat niet? Vergeet lichttherapie, sla dit vrolijke boek open en lees over verlamming door het eten van schelpdieren, dood door zich in de hersenen nestelende parasieten of, heel gewoontjes, dat wat Beumer als ‘anale lekkage’ omschrijft. Ellende die we maar zelden meemaken en die na lezing nog beter te vermijden is dan voorheen. ‘En Pierre, wat hebben zij niet?’

Wel vreemd dat zo’n echte voedingsmicrobioloog beweert dat Parmigiano Reggiano vanwege zijn rauwmelkse aard ziekteverwekkende bacteriën kan bevatten. Harde kazen ouder dan zes weken hebben daar geen last (meer) van. Beumer zegt zelfs dat er in dit soort kazen ‘meer bacteriën zitten dan strikt nodig voor het maken’. Niet waar. Die zorgden bij de rijping nu net voor het smaakverschil.

Een recept uit het boek: rodekoolsalade. Doe de kool in een ondiepe schaal, bestrooi met zout, dek af met folie en laat 4 à 8 uur marineren in de koelkast. Week de abrikozen met 3 dl water en 4 eetlepels ciderazijn net zo lang.

Spoel de kool af met koud water, laat uitlekken en dep of draai (slacentrifuge) hem droog. Snijd de abrikozen in stukjes. Roer een dressing van de resterende azijn, olie en room en meng met de kool, abrikozen, appel en walnoten. Draai er zwarte peper over.

Rodekoolsalade, bijgerecht voor 4 personen:

250 gram rodekool, flinterdun gesneden

1 dikke theelepel zout

6 gedroogde abrikozen

6 eetlepels (cider)azijn

1 appel (liefst Cox), in stukjes

5 gepelde walnoten, gehakt

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels zure room

zwarte peper

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.