Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept roergebakken groenten met oestersaus

Sodom en Gomorra, ze bestaan echt; ik ben er geweest. Een van de twee heet tegenwoordig Patong Beach, ligt op het eiland Phuket, en is een Thais oord waar Europeanen om allerlei redenen komen, maar culinaire horen daar niet bij. Nu spreekt sensualiteit mij in het gemeen best aan. Eten is lijfelijk, dus ook andere lijfelijke zaken hebben mijn warme belangstelling. In Patong echter was het mij te plat, te makkelijk. Sex, nu 3 halen, 2 betalen. Kiloknallererotiek.

De zo geroemde Thaise harmonie is er volslagen zoek; net alsof je een rode curry met louter rode pepers op smaak brengt. Een zoektocht naar een boek over Aziatische planten ontaardde in spitroeden lopen tussen allerlei echte en nepdames die aan mijn mouwen trokken. Langs een hoop gepaaldans en zwoele blikken bereikten we restaurant Savoey, een onverwachte tempel van goede smaak. Hoewel men ook schnitzels en spaghetti serveerde, maakte de Thaise afdeling diepe indruk. De straatzijde van het bedrijf was een immense uitstalling van vis op ijs, tientallen soorten, schelpen, langoesten, groupers, baarzen, zeekatten en reuzengarnalen. Of we zelf maar wilden uitzoeken. Nou, dat deden we, kieuwen lichtend, slijmlagen betastend, alles wat bij de Nederlandse visman niet mag. Sensueel…

Na opgave van de gewenste receptuur kwam er een daverend maal op tafel. Een rode curry die ons bijna boven de pittige pet ging, snapper met witte peper en knoflook, inktvis met limoensap en pepers, groene asperges met broccoli en cashewnoten.

Roer de oestersaus los met 4 eetlepels water. Snijd de broccoli in echt kleine roosjes en de steel in kleine stukjes. Snijd de toppen van de groene asperges – hou apart – en de rest in stukjes van 1 cm. De onderste 10 cm van de asperges worden of niet gebruikt, of je schilt ze en snijdt ze ook in stukjes.

Verhit een wok tot zeer heet. Doe er een drup olie in en fruit de knoflook en sjalot een halve minuut. Voeg de groenten behalve de aspergetoppen toe en roerbak 4 minuten al omscheppend. Voeg de peper, aspergetoppen en de losgeroerde oestersaus toe, sluit de pan met een deksel en laat op lager vuur 3 minuten garen. Bekroon met de cashewnoten.

Asperges en broccoli met cashew voor 4:

3 eetlepels Chinese oestersaus

250 gram broccoli

1 bos groene asperges

scheutje olie

3 tenen knoflook, gehakt

2 sjalotten, gehakt

1 pakje minimaïs, in stukjes

1/2 à 1 Spaanse peper, gehakt

50 gram ongezouten cashewnoten

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.