Voorpagina | Wijn

Roze bubbels uit de Prosecco? Sì signori!

Nieuw: Prosecco Rosé! Als je het zo roept, lijkt het wel reclame voor wasmiddel. Maar waar het daar doorgaans gaat om loos geroeptoeter hebben we hier echt over een primeur. Een dubbele zelfs. Een: Prosecco was altijd wit, mocht alleen maar wit zijn. Twee: deze rosé wordt gemaakt door een beetje rood (pinot noir) bij een heleboel wit (glera) te doen. Dat was iets dat tot dusver alleen gebeurde in de Champagne, elders is het verboden*. Ik kreeg de fles Bellacini 2020 opgestuurd, koelde hem met vaardige hand en proefde. Heel goed, voor zijn geld! Natuurlijk, de belletjes zijn rap weg; dat is het privilege van Prosecco of liever gezegd van de methode waarmee die standaard wordt gemaakt: in een druktank, heel anders (voordeliger) dan Champagne. Maar de smaak is fris en voor Prosecco aangenaam droog, met net dat roséachtige randje van bessen dat hem onderscheidt van de gebruikelijke witte versies. Vrolijk spul waar je je niet voor hoeft te schamen. Er is voor Prosecco Rosé een nieuwe DOC gemaakt, denominazione di origine controllata, die stipuleert dat ze alleen als ‘millesimato’ op de markt mogen komen; met jaartal dus. Opdat wij ‘sjonge’ denken. Kijk, dat is nou ook weer niet nodig. Bellacini Prosecco Rosé is een puike, opgewekte zomerwijn, niks meer en niks minder. Nou die zomer nog.

 

Bellacini Prosecco Rosé 2020, biologisch

Jumbo, € 8,99

 

* ‘Gewone’ rosé wordt gemaakt door blauwe druiven na kneuzen kort in contact te laten met de schilletjes, waarin de kleur zit. De tint lost op in het kleurloze sap, maar niet genoeg om er rode wijn van te maken.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Roze bubbels uit de Prosecco? Sì signori!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.