Wijn

Rueda Verdejo 2008, Hermanos Lurton

Het laatste Volkskrant Weekendmenu voor de zomer; na een special (waarom moet het culinaire altijd wijken bij een special?) is er de zesweekse zomerstop. Op het door Loethe Olthuis samengestelde menu gevulde artisjokjes van Sylvia Witteman, verse makreel van de barbecue met iets dat Loethe als ‘gazpachosalade’ omschrijft (kijk maar even) en toe een aarbeien-basilicummousse van Martine Rasing. En dan is het altijd weer mijn voorrecht om een wijn te kiezen. Bij de makreel werd dat een Rueda, die verheugend frisse witte wijn uit Spanje.

Waarom

Niet eens vanwege de Spaanse origine; de Rueda paste van de geproefde wijnen nu eenmaal het best bij de caballa met ensalada estile gazpacho, om het maar eens Iberisch te zeggen De vis smaakt romig, met een gemarkeerd randje grilsmaak, maar overheersender zijn de intense frisheid en geurigheid van de groenten, de azijn en het sinaasappelsap.

Smaak

De verdejodruif vind je vrijwel alleen in het Ruedagebied, noordwestelijk van Madrid, waar het voor Spaanse doen fris is. Dat is altijd goed voor witte wijn; koude nachten zorgen voor geurigheid. De 2008 van Hermanos Lurton is uitermate elegant en aromatisch, ruikt naar bessen en gemaaid gras, en heeft voldoende stevigheid om de vette vis partij te geven. Een wijn om mee voor de dag te komen!

Verkrijgbaar

Gastrovino, www.gastrovino.nl, 8,95 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.