Wijn

Rueda Verdejo 2008, Hermanos Lurton

Het laatste Volkskrant Weekendmenu voor de zomer; na een special (waarom moet het culinaire altijd wijken bij een special?) is er de zesweekse zomerstop. Op het door Loethe Olthuis samengestelde menu gevulde artisjokjes van Sylvia Witteman, verse makreel van de barbecue met iets dat Loethe als ‘gazpachosalade’ omschrijft (kijk maar even) en toe een aarbeien-basilicummousse van Martine Rasing. En dan is het altijd weer mijn voorrecht om een wijn te kiezen. Bij de makreel werd dat een Rueda, die verheugend frisse witte wijn uit Spanje.

Waarom

Niet eens vanwege de Spaanse origine; de Rueda paste van de geproefde wijnen nu eenmaal het best bij de caballa met ensalada estile gazpacho, om het maar eens Iberisch te zeggen De vis smaakt romig, met een gemarkeerd randje grilsmaak, maar overheersender zijn de intense frisheid en geurigheid van de groenten, de azijn en het sinaasappelsap.

Smaak

De verdejodruif vind je vrijwel alleen in het Ruedagebied, noordwestelijk van Madrid, waar het voor Spaanse doen fris is. Dat is altijd goed voor witte wijn; koude nachten zorgen voor geurigheid. De 2008 van Hermanos Lurton is uitermate elegant en aromatisch, ruikt naar bessen en gemaaid gras, en heeft voldoende stevigheid om de vette vis partij te geven. Een wijn om mee voor de dag te komen!

Verkrijgbaar

Gastrovino, www.gastrovino.nl, 8,95 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.