Het was een beetje ons geheime plekje, hè, achter de sport, in de zaterdagse Volkskrant. Minstens de helft van de reguliere volkskeukenlezers heeft ons nooit gevonden, maar u wel. Nou, geniet er dan nog maar eens van, want vanaf komende week is er geen Volkskeuken meer op zaterdag. We koken immers al in het Magazine? Nou dan. Ja, dat is inderdaad anders. Loethe Olthuis en ik hebben namelijk hele Bijzondere Ideeën over de Aanpak. Volkskeukenrecepten zijn niet alleen minder bewerkelijk, ze zijn anders opgeschreven. Korter door de bocht, lekker onder elkaar, gezellig samen kliederen in de keuken. Voor mensen die wat ervaring hebben, die weten wat al dente is en hoe hoog het vuur moet staan als je vlees aanbraadt.
In het Magazine gaat het meer stap voor stap, zodat ook beginnende kokers ermee uit de voeten kunnen. Althans, dat hopen we. Tegelijk zijn ze feestelijker, bedoeld om mee voor de dag te komen. Wij komen in mei trouwens met een hele verzameling voor de dag, onder de titel 52 Weekendmenu’s. 52 keer voor-, hoofd- en nagerecht dus, met de illustraties van Deborah van der Schaaf. Uitknippen hoeft dus niet meer, voor zover u bereid bent 19,95 te betalen. Binnenkort in de Volkskrant Webwinkel!
En nu een galgemaal. Ik was de afgelopen dagen op wijnreis langs de Moezel en de Rijn, waar ik de Steillagen bekeek, veel te steile berghellingen waar men wijnstokken op laat groeien. Het probleem is het bewerken. Machines hangend aan staalkabels en lieren worden gebruikt, net als smalle tandradbaantjes. Idioot veel werk, maar glorieuze wijnen, droog en zoet. Ik begrijp nu waarom ze duur zijn. Maar er bestaan geen alternatieven; zeker bij veel van Loethes weekendrecepten, die een fruitige of Aziatische toets hebben, met iets zoets, smaken ze fantastisch. Bij een wijnbouwer kregen we een slaatje met ham als voorgerecht. Er zaten zelfs pijnboompitten op, lange mediterrane, en kom op, dat mag wel weer een keer:
Klop een iets zoete vinaigrette van de olie, azijn, suiker, mosterd, zout en wat verse peper. Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in dunne plakjes. Rooster de pijnboompitten een klein beetje, droog in een koekenpannetje. Meng de sla, kruiden en paddestoelen met de vinaigrette en verdeel over de borden. Drapeer er de ham op en bestrooi met de pijnboompitten.
Salade met champignons en gerookte ham
Voor 4 personen:
8 eetlepels olijfolie
3 eetlepels wijnazijn
2 theelepels suiker
1 theelepel mosterd
100 gram champignons
50 gram pijnboompitten
4 flinke handenvol gemengde sla
beetje geknipte bieslook
beetje fijngehakte peterselie
12 plakken goede gerookte rauwe ham