GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept salsa van spruitjes met salie

Kannibalen eten overwonnen tegenstanders omdat ze denken de kracht daarvan over te nemen. Dat leerden we op school, vroeger, weet u nog? Nou, wij lijken er verdacht veel op. Bijgeloof dampt klamme dampen door onze levens, onze huizen, onze keukens. U gelooft misschien net zo min als ik dat het beter met ons afloopt als we op zondag twee keer ter kerke gaan, onze dochters haren bedekken met hoofddoeken of wierook branden en kommetjes mie offeren voor onze voorouders. Maar tijdens een lezing bromde een luisteraar afkeurend toen ik het had over het opwarmen van groenten. “Dan is het niet meer vers,” vond ze. Probeer je de mensen te helpen, ze een stressloze kerst te geven door ze net zo handig hun eten te laten opwarmen als koks dat doen (want dat doen ze), krijg je dit. Vers, wat is nou weer vers? Volgens mij ging het hier over iets als ‘levenskracht’.

Terwijl vers voor mij betekent: kortgeleden geoogst. Deze mevrouw begon, zonder dat ze het wist, op een raw-foody te lijken, zo eentje die geen verhitte etenswaren blieft. Doe niet zo mal, zeg. Groenten zijn zeer belangrijk in ons dieet, maar je kunt er zo ongeveer alles mee uithalen wat je wilt: gezond blijven ze. Per slot van rekening gaat het vooral om de vezels, en die zijn uiterst resistent tegen verhitting, een keer, twee keer, drie voor mijn part. Ons lijf draait op gare zaken, niet op rauwe – die eten we voor de pret. Beetgaar koken doe ik omdat het lekkerder is dan platgekookt, niet omdat ik er dan meer baat bij zou hebben.

Zo. Laten we nu eens iets raars doen. Saus maken van spruiten, of misschien is het meer salsa-achtig. Spruitensalsa. Past bij biefstuk, bij tofuburgers, bij varkensvlees. Kook de spuitjes precies beetgaar in een minuut of 8. Blijf erbij, prik op tijd, en spoel ze daarna koud, anders garen ze door. Doe ze in de keukenmachine en draai met korte pulsen tot salsa – niet helemaal fijn! Bak in een steelpan de salie met de knoflook exact 30 seconden in 2 eetlepels van de olie, voeg de spruiten toe en draai het vuur uit. Tot hier kun je voorbereiden. Afmaken: warm de spruiten zachtjes op. Meng er van het vuur af naar smaak zout, flink peper uit de molen, citroensap en gul olijfolie door. Serveer bij iets anders.

Kerstsalsa van spruitjes en salie

Voor 4 personen

250 g spruitjes

8 blaadjes salie, fijngesneden

2 tenen knoflook, gehakt

circa 10 eetlepels goede, mooie, dure olijfolie extra vergine

peper uit de molen

kneepje citroensap

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.