Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Samuels watermeloensalade

De wilde wingerd tegen de Bourgondische muur bloeide, iets wat je niet zag maar hoorde: een zacht gegons van allerlei soorten bijen verraadde dat het bij de minuscule, nauwelijks gekleurde bloemetjes net zo druk was als in de Amsterdamse Rosse Buurt op een vrijdagavond. We aten buiten, tussen de rozemarijn en de uitgebloeide lavendel, die telkens als je er langs liep en tegenaan kwam hun geur lieten wolken. Op tafel stonden vier bordjes met watermeloensalade, bereid door onze bezoekende dochter. ‘Ja, maar het recept komt eigenlijk van Samuel hoor!’, sprak ze, toen ik het Volkskrantwaardig noemde. Samuel Levie, wereldberoemd als worstmaker en culinair denker (lees zijn boek Worstelingen, over vlees, idealen en de toekomst van ons eten), schrijft voor Het Parool over eten en maakt er recepten bij.

Dat bracht het gesprek op copyright. Bestaat dat op recepten? Ja en nee, maar meestal niet. Als je de omschrijving en de ingrediënten kopieert, plakt, en publiceert (ook op internet!) zit je fout. Maar noteer het net wat anders, varieer een beetje en er is niks aan de hand. Dat heeft de eerdere maker vast ook gedaan. Vrijwel alles is een variatie op iets wat eerder al bestond, er zijn maar heel weinig volkomen nieuwe gerechten. Samuels uitgeschreven recept hadden we niet bij de hand, Charlotte voegde verkruimelde feta toe en de verving de bosuitjes door rode ui. Ik lees nu, bij opzoeken, dat er cashewnoten in hadden gemoeten. Nou, die waren er niet. Leve Samuel en leve de varieer- en improvisatiekunst!

 

Watermeloensalade

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen

 

sap van 3 limoenen

½ rode peper of iets anders pittigs

1 à 2 theel. suiker

½ teen knoflook, fijngehakt

3 eetl Thaise vissaus

½ venkelknol

1 klein rood uitje

¼ rijpe watermeloen

handje korianderblad

handje verse munt

150 g feta

 

Maak dressing van het limoensap, rode peper, suiker, knoflook en vissaus. Proef: het moet idioot hoog op smaak zijn, straks verwatert het weer in de salade.

Snijd of schaaf de venkel zo dun mogelijk. Snijd de ui doormidden en snijd of schaaf hem zo dun als de venkel. Meng met de dressing en laat even staan.

Snijd het watermeloenvlees in blokjes en organiseer de eventuele pitjes eruit. Meng kort voor serveren met de venkel en ui, samen met de munt en koriander. Proef of er nog iets zuurs of zouts (= vissaus) bij moet. Verdeel over 4 borden en bekroon met verkruimelde feta. Wijn: Provençaalse rosé.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.