Wijn

Sappig droog wit uit Frankenland

Het zijn eigenzinnige flessen, onhandig ook, die Bocksbeutels uit de Franken. Geen wijnrek waar ze in passen. Maar er wonen dan ook eigenzinnige types in die streek, wijnboeren die na de oorlog drammerig doorgingen met het maken van droge wijn, terwijl de rest van Duitsland wederopbouwend op halfzoet overschakelde. Liebliche Weine? Niet voor de Franken.
Zoekend naar de ideale wijn bij de dille-kappertjessabayon klokte de Scheurebe van Weingut Emmerich in mijn glas, vibrerend droog, bloemig en ragfijn. Een voltreffer, bij kip, bij vis, bij exotischer smaken, gemaakt van het druivenras scheurebe, een rieslingneefje met opmerkelijk veel karakter en kwaliteit.
Gauw op Emmerichs website gekeken. En kijk, die meldt dat dochter Heike Wijnprinzessin is. Zij oogt al net zo vibrerend droog en bloemig. Wijnkoninginnen en -prinsessen in Duitsland zijn bepaald geen domme blondjes – zij moeten alles weten van wijn en het maken ervan. Vandaar dat het vaak oenologiestudentes blijken.
Stralend kijkt Heike de camera in. Maar wat houdt zij daar nou vast? Een roemer als een vissenkom op een poot, waar je probleemloos zo’n ganse Bocksbeutel in giet. Zou dat ook dat eigenzinnige Frankische zijn?

Weingut Emmerich Scheurebe Spätlese Trocken 2009, bij www.weinland.nl €9,95.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.