Wijn

Sappige Chenin Blanc-Viognier uit Zuid-Afrika

Chenin blanc is een druif. Een beste. Het is de druif van grootse Loirewijnen, niet Sancerre en Pouilly-Fumé (dat is sauvignon blanc), maar van Vouvray en Savennières en Montlouis en Coteaux de Layon. Maar de meeste chenin blanc-stokken staan in Zuid-Afrika. Waar ze het ras heel lang ‘steen’ noemden en er flauwe nikswijn van maakten die, als hij al ergens naar rook, het edele aroma meevoerde van eer-eergister geschilde schillen van mottige goldendeliciousappels.

But the times, they are a’changing. Er is veel chenin gerooid op de Kaap en wie hem liet staan, had verstand en kennis. Of verkreeg die. En zo koos ik een wijn bij Loethes pastinakensoep van chenin blanc en viognier. Zuydpunt heet hij, en het is een nieuw sterretje aan het firmament van de Superunie. Nu kán het zijn dat al dat fruit en die frissigheid van de viognierdruif komt. Maar omdat die hip en nieuw en duur is, vermoed ik dat ze daar maar weinig van aan boord nemen. Dus hebben de makers kans gezien die chenin een formidabele zet te geven. Goed gedaan. Hij rinkelt, hij straalt, hij grijnst. Past bij pastinaak, bij kip, bij rustgevend veel zaken.

 

Zuydpunt Chenin Blanc Viognier 2011, bij Jan Linders, Vomar, Boni, Coöp, Poiesz, Hoogvliet, Deen en Plus, € 5,99.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Sappige Chenin Blanc-Viognier uit Zuid-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.