Chenin blanc is een druif. Een beste. Het is de druif van grootse Loirewijnen, niet Sancerre en Pouilly-Fumé (dat is sauvignon blanc), maar van Vouvray en Savennières en Montlouis en Coteaux de Layon. Maar de meeste chenin blanc-stokken staan in Zuid-Afrika. Waar ze het ras heel lang ‘steen’ noemden en er flauwe nikswijn van maakten die, als hij al ergens naar rook, het edele aroma meevoerde van eer-eergister geschilde schillen van mottige goldendeliciousappels.
But the times, they are a’changing. Er is veel chenin gerooid op de Kaap en wie hem liet staan, had verstand en kennis. Of verkreeg die. En zo koos ik een wijn bij Loethes pastinakensoep van chenin blanc en viognier. Zuydpunt heet hij, en het is een nieuw sterretje aan het firmament van de Superunie. Nu kán het zijn dat al dat fruit en die frissigheid van de viognierdruif komt. Maar omdat die hip en nieuw en duur is, vermoed ik dat ze daar maar weinig van aan boord nemen. Dus hebben de makers kans gezien die chenin een formidabele zet te geven. Goed gedaan. Hij rinkelt, hij straalt, hij grijnst. Past bij pastinaak, bij kip, bij rustgevend veel zaken.
Zuydpunt Chenin Blanc Viognier 2011, bij Jan Linders, Vomar, Boni, Coöp, Poiesz, Hoogvliet, Deen en Plus, € 5,99.
2 reacties op “Sappige Chenin Blanc-Viognier uit Zuid-Afrika”
deze wijn bij toeval ontdekt – hij is goddellijk!
Prima wijn. Dat is waar. Maar wat een hoogdravend gelul van de heer Kleyn