Wijn

Sappige Chenin Blanc-Viognier uit Zuid-Afrika

Chenin blanc is een druif. Een beste. Het is de druif van grootse Loirewijnen, niet Sancerre en Pouilly-Fumé (dat is sauvignon blanc), maar van Vouvray en Savennières en Montlouis en Coteaux de Layon. Maar de meeste chenin blanc-stokken staan in Zuid-Afrika. Waar ze het ras heel lang ‘steen’ noemden en er flauwe nikswijn van maakten die, als hij al ergens naar rook, het edele aroma meevoerde van eer-eergister geschilde schillen van mottige goldendeliciousappels.

But the times, they are a’changing. Er is veel chenin gerooid op de Kaap en wie hem liet staan, had verstand en kennis. Of verkreeg die. En zo koos ik een wijn bij Loethes pastinakensoep van chenin blanc en viognier. Zuydpunt heet hij, en het is een nieuw sterretje aan het firmament van de Superunie. Nu kán het zijn dat al dat fruit en die frissigheid van de viognierdruif komt. Maar omdat die hip en nieuw en duur is, vermoed ik dat ze daar maar weinig van aan boord nemen. Dus hebben de makers kans gezien die chenin een formidabele zet te geven. Goed gedaan. Hij rinkelt, hij straalt, hij grijnst. Past bij pastinaak, bij kip, bij rustgevend veel zaken.

 

Zuydpunt Chenin Blanc Viognier 2011, bij Jan Linders, Vomar, Boni, Coöp, Poiesz, Hoogvliet, Deen en Plus, € 5,99.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

2 reacties op “Sappige Chenin Blanc-Viognier uit Zuid-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.