Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Shakshuka van doperwtjes en asperges

Toen ik klein was, aten we thuis asperges uit blik. Vers waren ze niet te krijgen, vers kenden we niet. Daar lachen we nu om; verse asperges zijn een nationaal voorjaarsritueel geworden. Nu nog de erwtjes. Die kent de goegemeente ook alleen als diepvries of conserve. Ja, er liggen inmiddels gepelde Spaanse stuitertjes bij sommige supermarkten, maar die zijn niet zo verhelderend heerlijk als de zelfgedopte. Dat zelf doppen schraagt de beleving, maakt ze lekkerder door de toegevoegde emotionele energie. Zoiets. Rest het wrede feit dat ongedopte erwtjes rottig te krijgen zijn. Met blijdschap meld ik daarom dat er een prachtig bestelplatform is gekomen, lokalist.nl, waar je werkelijk alle eetbaars kunt bestellen, doodgewoon of exclusief. Blijkbaar horen erwtjes in die laatste categorie. Groenten, vlees, kruiden, tokospullen, wat dan ook, dat waar je voor moet shoppen bij specialisten is aan te klikken en komt als één bestelling naar je toe, recht vanaf de speciaalzaken.

Doperwtjes vandaag. Voor mijn gouden recept, de basis van het erwtengeluk, de ‘op zijn Frans’ met sla gestoofde, moet je even hier klikken. Nu echter een shakshuka van doperwten.

 

Shakshuka van doperwtjes en asperges

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1,2 kg doperwten in de peul (± 500 g gedopt)

8 witte asperges, geschild, in stukken van 3 cm

1 ui, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

4 eetl. olijfolie

1 blik gepelde tomaten

1 eetlepel komijnpoeder

1 eetlepel korianderpoeder

1 eetlepel harissa of iets anders pittigs

4 eieren

handje verse munt, fijngesneden

 

Dop de erwtjes. Zet ze net onder water, voeg zout toe en breng ze aan de kook. Laat 2 minuten koken en schep ze met een schuimspaan uit het water. Doe de asperges erin en kook 8 minuten. Giet af, bewaar het vocht.

Neem een zeer grote koekenpan of hapjespan. Bak de ui met de knoflook rustig in de olie tot de ui glazig wordt. Pureer de tomaten snel met de staafmixer. Voeg toe en breng op smaak met de komijn, koriander, pittigheid en genoeg zout. Doe er de erwtjes en asperges bij en zoveel kookvocht dat ze bijna onder staan. Breng aan de voorzichtige pruttel. Breek de eieren elk in een kopje. Duw met een pollepel 4 holletjes in de tsjatsjoeka en laat in elk een ei glijden. Strooi daar wat zout op. Dek de pan af en laat de eieren half stollen in ongeveer 4 minuten. Strooi de munt erover en eet met korstig brood. Wijn erbij: Viognier.

 

Noot: wie naar aanleiding van de foto denkt dat ik er lekker 8 eieren in verstopte, nee, ik had er opeens vier met dubbele dooiers!

 

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Shakshuka van doperwtjes en asperges

  1. Hoewel het doppen van de erwtjes veel meer tijd kostte dan ik had gedacht, was het meer dan de moeite waard! We hebben gesmuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.