Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Snel recept: Italiaanse kip

Ik heb het echt geprobeerd. Heus. Ik kreeg een boek van de Franse filosoof Michel Onfray, de man die onlangs nog in de Volkskrant een hele bladzijde kreeg en die het genieten voorstaat. ’s Mans reputatie kende ik al jaren.

Onfray verzet zich tegen het ascetisme, het neerkijken op lichamelijk plezier dat onze hele cultuur doordesemt. Niet alleen gelovige mensen, maar eigenlijk iedereen in onze westerse wereld heeft ergens in zijn geweten opgenomen dat genieten minderwaardig is. Dat we betere mensen worden als we ons lichaam kastijden, heel erg of een heel klein beetje.

Goed, ik kreeg dus dat boek, Het lichaam, het leven en het lijden. En ik ging het lezen, vol van voorpret. Maar allemachtig, er was niet doorheen te ploegen. Het is misschien kenmerkend voor Franse filosofen, maar elke bladzijde stond vol met jargon, gevat in snorkende zinnen van ettelijke regels lang. Ontologie, epistomologen, histologie, ik moest er flink het woordenboek bij halen, en op de helft van het boek gaf ik het op. Onfray heeft al dertig boeken gepubliceerd, waaronder enkele bestsellers. Dus óf de vertaling is nodeloos ingewikkeld, óf de Fransen zijn toch heel anders dan wij, óf ik ben te simpel. Waarschijnlijk is het het laatste. Maar ondertussen vertrouw ik het niet. Als je je zo in bochten wringt om je boodschap over te brengen (angst om niet serieus te worden genomen door collega’s?) wordt het lezen een kastijding. Om bij Onfrays ideeën te komen, moet ik moeite doen. Eerst het zuur, dan het zoet. Dat lijkt me aardig in tegenspraak met de centrale gedachte.

Dan ligt het genieten van snijden, van bakken, van ruiken en van eten dichterbij. Simpel, maar verdraaide smakelijk: een Italiaans stukje kip. Tomaatloos! Snijd wortel, ui, selderij grof voor en draai met de knoflook in een keukenmachine tot haksel, maar niet tot pulp. Zout de kip en bak hem aan in een gulle scheut olie tot hij kleurt. Haal uit de pan. Fruit de groenten met de rozemarijn een paar minuten. Blus met de wijn en leg de kip erbij. Sluit met een deksel en laat in 7 (filet) à 10 (kipkarbonade) minuten gaar worden. Breng op smaak met de kaas, zout en peper.

Italiaanse snelle kip voor 4 personen:

1 ui

2 stengels bleekselderij

150 gram winterwortel

4 stukken kipfilet of ontbeende dijen (kipkarbonaden)

olijfolie

1 teen knoflook

de blaadjes van 2 takken rozemarijn

1 dl witte wijn

1 dikke eetlepel geraspte Parmigiano Reggiano

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.